Mary Dresselhuys

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo eenlevenlangtheater2.png
Mary Dresselhuys2.jpg

Mary Dresselhuys. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.
NaamMary Dresselhuys
Geboren22 januari 1907
Tiel
Overleden19 mei 2004
Amsterdam
BeroepActeur

Een Leven Lang Theater: Mary Dresselhuys

Eenlevenlangtheater: Mary Dresselhuys

Mary Dresselhuys, 1930. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Mary Dresselhuys, z.j. Foto: Godfried de Groot. Privécollectie. Mary Dresselhuys, z.j. Foto: Godfried de Groot. Privécollectie. Mary Dresselhuys, 1934. Foto: Godfried de Groot. Privécollectie.

De "Grande Dame van het Nederlandse toneel", of de "Koningin van de Komedie", twee erenamen waarmee maar één actrice bedoeld kan worden: Mary Dresselhuys.

In haar 97 levensjaren heeft Marie Johanna (Mary) Dresselhuys (Tiel, 22 januari 1907 - Amsterdam, 19 mei 2004) meer dan 150 rollen gespeeld. De prins en het herderinnetje, een toneelstuk dat ze opvoerde ter gelegenheid van een koperen bruiloft en waarin ze op achtjarige leeftijd samen met haar broer Piet optrad, zag ze zelf als haar debuut. Na verschillende rollen te hebben gespeeld met het Tielse Gymnasiasten gezelschap, wordt Mary Dresselhuys in 1927 toegelaten tot de Toneelschool in Amsterdam. Haar eerste rol na de opleiding is die van figurant in het stuk Julius Caesar van William Shakespeare onder regie van Cor van der Lugt Melsert voor het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel in 1929. De recensent van dit stuk zag toen al wat wij intussen allemaal weten:

"Er was onder het volk een jongedame in een vuurrood hemd. Met groot enthousiasme en een stem als een klok juichte ze vele malen: "Heil Ceasar!". Wij zullen nog wel van haar horen." (bron: onbekend)

Wij hebben inderdaad nog van Mary Dresselhuys gehoord. Via het menu links boven vindt u een overzicht van de lange carrière en het lange leven van Nederlands Grande Dame van het Nederlandse toneel.

Voor een overzicht van alle voorstellingen van Mary Dresselhuys, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie voorstellingen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners