Josephine van Gasteren

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Josephine van Gasteren 368800.jpg

Josephine van Gasteren, 1955. Foto: Godfried de Groot.

Biografie

Josephine van Gasteren (1917 – 1989) was een Nederlands toneelspeelster.

Josephine van Gasteren als Berthe Aronius in Theodoor een total loss, Nieuw Rotterdams Toneel, 1970. Foto: Particam Pictures/MAI.

Josephine van Gasteren was de dochter van de acteur Louis van Gasteren en zangeres [Ménagé Challa]. Deze afkomst bepaalde haar verdere loopbaan. In 1935 maakte zij haar toneeldebuut bij het gezelschap van Louis Saalborn en zij ontwikkelde zich vervolgens tot een veelzijdig en eigenzinnig actrice, die voor alles gedreven werd door liefde voor het toneel.

Cabaret, solotoneel, klassiek en eigentijds repertoire, op al deze terreinen voelde zij zich thuis. In 1970 werd zij onderscheiden als de beste Nederlandse actrice voor haar rol in Theodor, een total loss van Eric Schneider.

Josephine van Gasteren maakte ook naam als journalist, vertaler en regisseur. In 1986, bij haar 50-jarig jubileum, werd zij - bij bevordering - benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Bovendien was zij ereburger van de gemeente Amstelveen.

Actrice Josephine van Gasteren moest enkele maanden voor haar overlijden haar tournee met het stuk "Vaarwel zuster George" beëindigen wegens een slopende ziekte. Zij overleed 1 maart 1989 op 71-jarige leeftijd.

Zij is ereburger van Amstelveen waar ook een laan naar haar is genoemd.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners