Yvonne Georgi

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Yvonne Georgi 361242.jpg

Foto: Bart de Kok. Collectie TIN.


Biografie

Yvonne Georgi (1903 – 1975) was een Duitse danseres en choreograaf. Zij volgde haar dansopleiding aan de Mary Wigman Schule in Dresden. In 1923 begon ze met haar eigen succesvolle solo-avonden en dansrecitals. In 1924 werkte ze als solodanser voor de groep van Kurt Jooss in Münster en het volgende jaar werd ze aangesteld als balletmeesteres in Gera. Hier maakte ze haar eerste eigen groepsdansen (onder andere Saudades do Brasil). Vervolgens kwam ze terecht in Hannover, waar ze leidster van de dansgroep en eerste danser bij de Städtische Bühne werd. Met Harald Kreutzberg startte ze een serie succesvolle duetavonden, waarmee ze door Europa toerden. In 1928 brachten ze in Nederland, in het Rika Hopper Theater in Amsterdam, een programma van solo’s en duetten. Das Persischen Lied bleek hun grootste succes. Ze rondden hun tournee af in de Verenigde Staten.

In 1931 werd Georgi uitgenodigd door de Wagnervereeniging in Amsterdam om een choreografie voor de opera Acis en Galatea te maken en de hoofdrol te dansen. Hierna begon ze een eigen balletgroep onder auspiciën van de Wagnervereeniging. In 1932 trouwde ze met de Nederlander Lodewijk M.G. Arntzenius. In 1936 besloot de Wagnervereeniging een dramatische balletgroep op te richten onder leiding van Yvonne Georgi en met assistentie van Mascha ter Weeme: De balletten der Wagnervereeniging. Een seizoen later (1937-1938) veranderde de naam in Balletten Yvonne Georgi. Met dit gezelschap trad Georgi verschillende seizoenen op in de Amsterdamse Stadsschouwburg en het Scheveningse Kurhaus. Sleutelvoorstellingen tijdens deze periode waren Die Geschöpfe des Prometheus (op muziek van Beethoven), Petroesjka (op muziek van Stravinsky) en Goyescas (op muziek van Granados).

Yvonne Georgi was een vertegenwoordigster van de Ausdruckstanz. In haar choreografieën zocht ze naar een compromis tussen het klassieke ballet en de zogenaamde ‘Schwung’ van de Ausdruckstanz. Haar moderne choreografieën luidden een nieuwe periode in de Nederlandse danswereld in. Niet langer waren in de dans zuivere, technische prestaties het meest belangrijk, maar de persoonlijkheid van de danser(es).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Georgi haar groep onder bij het Gemeentelijk Theaterbedrijf. Dit betekende voor haar een vaste groep met subsidie, een vaste standplaats en een verbintenis met de Opera. Ze stond echter wel volledig onder Duitse supervisie. Ook trad ze met haar gezelschap in Duitsland op. Sleutelvoorstellingen in deze periode waren Orpheus en Eurydice van (op muziek van Badings) en Carmina Burana (op muziek van Carl Orff).

Na de bevrijding werd Georgi door de Eereraad voor Toneel en Dans gestraft wegens collaboratie. Uiteindelijk werd ze twee jaar uitgesloten van het uitoefenen van haar beroep. Hierna maakte ze nog enkele dansen voor de balletten in het Bouwmeester-Schouwspel (In het hemelse rijk; Een klassiek ballet). In 1949 keerde ze terug naar Duitsland. Haar dansschool werd overgenomen door Nel Roos. In de jaren ’60 keerde Georgi nog eenmaal terug naar Nederland om twee van haar balletten in te studeren bij het Nederlands Dans Theater: Agon (op muziek van Stravinsky) en Evoluties (op muziek van Badings).

Affiche en foto's

Festive danses- Oud-Nederl. dansen- Russische dans Electra- Hongaarse dans 77921.jpg

Affiche Balletten Yvonne Georgi, 1939. Collectie TIN.

Festive danses- Oud-Nederl. dansen- Russische dans Electra- Hongaarse dans 77921.jpg Die Geschöpfe des Prometheus Balletten Yvonne Georgi 157483.jpg

Links: Yvonne Georgi in Mädchen, Dansgroep Yvonne Georgi, 1934. Foto: Siegfried Enkelmann. Rechts: Die Geschöpfe des Prometheus (Balletten Yvonne Georgi), 1939. Foto: N.V. Polygoon. Collectie TIN.

Bolero 157425.jpg Festival Dances 157433.jpg

Links: Bolero, Dansgroep Yvonne Georgi, 1938. Foto: Bart de Kok. Rechts: Festival Dances, Dansgroep Yvonne Georgi, 1937. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Schaik, E. van, Op gespannen voet, Haarlem, 1982.
  • Knipselmap Yvonne Georgi, Theater Instituut Nederland, Amsterdam


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners