Adolf Rijkens

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Op 18 november 1996 overleed de acteur Adolf Rijkens. Adolf Rijkens werd in 1899 in Indonesië geboren. Hij volgde een opleiding tot arts, maar maakte in 1923 zijn debuut als acteur bij Cor Ruys in Hans de klokkenluider van Johan Fabricius. Beide beroepen is hij afwisselend blijven uitoefenen. Tussen 1923 en 1970 speelde hij een groot aantal rollen bij voornamelijk Rotterdamse toneelgezelschappen. Het liefst speelde hij komedies met een ernstige ondertoon. Rijkens was tijdens de oorlog actief in het toneelverzet. Hij speelde toen niet, maar werkte als arts bij de GGD. Hij was sinds 1948 verbonden aan het Rotterdams Toneel, eerst onder Ko Arnoldi, daarna onder Ton Lutz en vervolgens onder Rob de Vries. Zijn laatste rol speelde hij in 1979 in De duivels van John Whiting. Op de televisie was Rijkens te zien in series als Maigret en Memorandum van een dokter. Adolf Rijkens werd 97 jaar.

Adolf Rijkens volgde een opleiding voor arts, maar maakte op 22 december 1923 bij Cor Ruys zijn debuut als acteur. Beide beroepen is hij afwisselend blijven uitoefenen. Zo was hij in de eerste helft van de jaren dertig werkzaam als scheepsarts (woonde ook een tijd in Wenen) en werkte hij tijdens de kultuurkamerjaren, waarin hij niet wenste te spelen, als arts bij de GGD. Rijkens heeft met name bij Rotterdamse gezelschappen gewerkt en stond tot 1970 op de planken. Hij bracht ook voordrachtsavonden (gedichten e.d.) en werkte voor radio en televisie. Hij is gehuwd geweest met Sophie Stein en Jetty Riecker.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Adolf Rijkens

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners