Eric van Ingen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jonkheer Eric Inayat Eduard van Ingen (Arnhem, 27 oktober 1921 - ?, 20 juli 2000) was een Nederlands acteur. In de laatste jaren van zijn loopbaan verwierf hij vooral bekendheid door zijn rol als Paul van der Voort in de televisieserie Medisch Centrum West. In 1972 speelde hij in drie afleveringen van Herenleed

Van Ingen was gehuwd en had een zoon, die in 1979 op 18-jarige leeftijd overleed. Hiermee was Eric van Ingen de laatste telg van het adellijke geslacht Van Ingen, dat met zijn overlijden in 2000 uitstierf

Op 20 juli 2000 overleed Eric van Ingen. Jonkheer Inayat Eduard van Ingen werd op 20 oktober 1921 in Arnhem geboren, als afstammeling van de graven van Buren. In 1938 startte Eric van Ingen zijn opleiding aan de Amsterdamse toneelschool. Na zijn diploma behaald te hebben kreeg Van Ingen een engagement bij het Haagse Residentie Tooneel. Via Het Vrije Toneel en het Rotterdams Toneel kwam hij in 1957 terecht bij Puck. Bij dit laatste gezelschap werd hij een van de artistiek leiders. Van 1961 tot aan zijn pensioen in 1986 was Eric van Ingen als acteur verbonden aan de Haagse Comedie. Daarnaast werkte Van Ingen als regisseur en vertaalde hij met zekere regelmaat toneelstukken. De acteur Eric van Ingen verleende zijn medewerking aan vele film- en televisieproducties, waaronder Wat zien ik, Een pak slaag en Medisch Centrum West. Eric van Ingen werd 78 jaar.

Eric van Ingen ging in 1938 (hij was zeventien jaar) naar de toneelschool in Amsterdam, nadat hij zijn HBS-opleiding beëindigd had. In 1941 haalde hij zijn diploma en ging hij van start bij het Residentie Tooneel. Daar bleef hij met een onderbreking (onderduiken/Canadese leger) tot 1947. Via het Vrije Toneel en het Rotterdams Toneel kwam hij bij Puck, welk gezelschap hij van 1958 tot 1961 mede artistiek leidde. Twee seizoenen bij het Nieuw Rotterdams Toneel daargelaten is hij sinds 1961 in dienst bij de Haagse Comedie. Voor twee bij dat gezelschap gespeelde rollen werd hij onderscheiden met de Arlecchino. In 1975 voor "De Venetiaanse Tweeling", in 1984 voor "Phèdre". Eric van Ingen, die verscheidene stukken vertaalde en regisseerde bij het Rotterdams Toneel, Puck en de Haagse Comedie, trouwde in 1959 met Marianne van Waveren.

Rollen

Televisieseries

Film

  • Wat zien ik (1971) - Klant

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Eric van Ingen

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners