Max Croiset

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Professor Bernhardi 167176.jpg

Max Croiset in als Dr. Bernhardi in Professor Bernhardi, De Haagsche Comedie 1966. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

Max Croiset (Blaricum, 13 augustus 1912 - 's-Gravenhage, 7 april 1993) was een Nederlands acteur en regisseur.

Biografie

Max Croiset was een zoon van Hijman en de vader van Hans en Jules Croiset (uit zijn huwelijk met Jeanne Verstraete). Hij doorliep de ULO en haalde in 1934 zijn diploma van de Amsterdamse toneelschool, waarna hij zijn debuut maakte bij de Amsterdamsche Tooneelvereeniging van Van Dalsum en Defresne. Hij ontwikkelde zich tot een belangrijk acteur, regisseur en voordrachtskunstenaar.

Met name na de oorlog bracht hij programma's als "De gedachte" van Andrejev, "Koning Oedipus" van Sophocles, "De zachtmoedige" van Dostojevsky en "Muizen en mensen" van Steinbeck. Zijn rol in "Maria Stuart" was de beste mannelijke bijrol in '64/'65; een jaar later werd hij voor zijn "Professor Bernhardi" uitgeroepen tot acteur van het jaar.

Hij regisseerde naast theatervoorstellingen (Phoenix, de Haagse Comedie, Rotterdams Toneel, Ensemble, Theater, etc.) ook enkele televisie-uitzendingen, maakte vertalingen en schreef enkele toneelstukken, waaronder "Oidipoes en zijn moeder", "De medeplichtigen", "Amphitryon", "Kettingreactie", "Hamlets vader" en "Sonja", dichtwerken als "Gezien", "Inzicht", "Tekentekst", "6. 000. 000" en "Zeekant", en de geschriften "De alchemie van het ik" en "Het petitionnement".

Theater

Een overzicht van de voorstellingen, geregisseerd door Max Croiset, zie Voorstellingen geregisseerd door Max Croiset

Een overizicht van de premiere voorstellingen, waar Max Croiset als acteur aan meewerkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van acteur Max Croiset

Een overzicht van de voorstellingen van stukken, door Max Croiset geschreven, zie Auteur Max Croiset

Prijzen

In 1954 kreeg hij de literaire Vijverbergprijs (later genoemd de F. Bordewijk-prijs) voor het toneelstuk Amphitryon.
In 1958 won hij de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn werk De medeplichtigen.

Overig

  • Ouders: Hijman Croiset en Judith Boekbinder.
  • Gehuwd met Jeanne Albertina Pauline de Graef (Jeanne Verstraete) op 4-7-1934 te Amsterdam. Zij kregen twee zonen: Hans Croiset en Jules Croiset.
  • Gescheiden van Jeanne Albertina Pauline de Graef (Jeanne Verstraete)op 27-12-1940 (Amsterdam).
  • Ouders: Hijman Croiset en Judith Boekbinder.

Externe links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners