André van den Heuvel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van André van den Heuvel 369436.jpg

André van den Heuvel, 1962. Foto: Godfried de Groot.
NaamAndré van den Heuvel
Geboren4 juni 1927
Tegelen
Overleden9 februari 2016
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur
IMDb-profiel

Andreas Petrus Gerardus (André) van den Heuvel (1927-2016) was een acteur en regisseur.

Biografie

André van den Heuvel, 1962. Foto: Godfried de Groot.
André van den Heuvel debuteerde in 1950 in het stuk Amphytrion van Jean-Pierre Giraudoux. Zijn echte toneeldebuut beleefde André van den Heuvel in de jaren daaraan voorafgaand als amateur in de traditionele Tegelse passiespelen in zijn geboortedorp.

Van den Heuvel heeft zo ongeveer alle grote rollen in alle grote stukken vertolkt, variërend van William Shakespeare tot Euripides en van Joost van den Vondel tot Brecht. Van den Heuvel won tweemaal de Louis d'Or-prijs.

Hij speelde verder in onder meer de televisieseries "De Weg" (1982, KRO) en "De Partizanen" (1995, KRO), In naam der Koningin (1996). Daarnaast speelde hij in 1965 in de eerste Annie M.G. Schmidt/Harry Bannink-musical Heerlijk duurt het langst. Heel bekend is het daaruit afkomstige lied Op een mooie Pinksterdag dat hij samen met Leen Jongewaard zong. In de speelfilm De rode zwaan (1996) was hij te zien als grootvader.

Van den Heuvel zong het lied "Jef" op de hommage cd aan Jacques Brel. Ook speelde hij een glansrol in de serie "Baantjer" als Stille Adriaan. Hij kwam voor in meerdere afleveringen. Bekend werd Van den Heuvel ook van de televisiereclamespotjes van de NMB (tegenwoordig ING).

met echtgenote Kitty Jansen
Op tachtigjarige leeftijd hield Van den Heuvel zich onder andere bezig met beeldhouwen. Met toneelspelen was hij gestopt - maar in 2007 was hij nog te zien in de rol van maffiabaas Alfred Thielen in de serie Flikken Maastricht en 2008 speelde hij Herman Batenburg in de Nederlandse advocatenserie Keyzer & De Boer Advocaten.

Van den Heuvel was getrouwd met actrice Kitty Janssen, met wie hij ook samen speelde in de comedyserie Ieder zijn deel.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Foto's

André van den Heuvel en Lia Dorana in Lysistrata of De vrouwenstaking, Rotterdams Toneel 1959. Foto: Particam Pictures/MAI. André van den Heuvel en Frederik de Groot in Wie is bang voor Virginia Woolf, 1972. Foto: Particam Pictures/MAI.

Video

Leen Jongewaard en André van den Heuvel zingen "Op een mooie pinksterdag". Het liedje is afkomstig uit de musical Heerlijk duurt het langst, 1965.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners