De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamYasmine Allas
Geboren30 november 1976
Mogadishu
'BeroepActeur, Schrijver
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Yasmine Allas (1967) is een actrice en schrijfster van Somalische afkomst.

Allas' vader werd vermoord in 1977, en acht jaar later vluchtte ze naar het buitenland. Toen ze in 1987 via Saoedi-Arabië en België in Nederland terecht kwam volgde ze een toneelopleiding, en acteerde bij een aantal gezelschappen, waaronder De Trust en De Nieuw Amsterdam. Haar debuutroman Idil, een meisje verscheen in 1998. In deze roman, over een Somalisch meisje dat zich staande probeert te houden in de harde Somalische mannengemeenschap, speelt het onderwerp vrouwenbesnijdenis een belangrijke rol.

Ze is één van de zes vrouwen die aan bod komen in het boek De derde feministische golf van Dirk Verhofstadt.

Bibliografie

  • 1998 - Idil, een meisje
  • 1999 - De witte was
  • 2001 - De generaal met de zes vingers
  • 2004 - De blauwe kamer
  • 2006 - Ontheemd en toch thuis

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Trivia

  • Op 2 november 2005 sprak Allas op de herdenkingsbijeenkomst voor Theo van Gogh.
  • Naast Nederlands spreekt Allas ook Somalisch, Engels en Italiaans.

Bronnen