Vereniging voor podiumtechnologie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De Vereniging voor Podiumtechnologie, afgekort VPT is een organisatie in de Nederlandse podiumkunsten, die zich richt op vakinhoudelijke ontwikkeling van de podiumtechniek en theatervormgeving alsmede het stimuleren van de contacten tussen personen en instanties die werkzaam zijn in diverse theatertechnische vakgebieden binnen en buiten Nederland.

De vereniging telt thans (2013) rond de 1250 leden, waaronder vele schouwburgen, gezelschappen en producenten, toeleveringsbedrijven, advies- en architectenbureaus voor de bouw van theaters, decor-, licht- en geluidontwerpers e.d., opleidingen voor theatertechniek, zelfstandig werkende en individuele theatertechnici, productieleiders en andere personen die belang hebben bij de kwaliteit en ontwikkeling van de diverse podiumtechnologieën.

De vereniging geeft het vakblad Zichtlijnen uit, organiseert thema- en studiedagen, vormt in zich een actief netwerk binnen de podiumkunsten en is vertegenwoordiger in tal van nationale en internationale organisaties waarbij de belangen van leden zijn gemoeid. Zie de website van de VPT.

De vereniging werd opgericht in 1977, nadat in de voorafgaande periode eerdere initiatieven om deskundigheid van theatertechnici te bevorderen minder continuïteit bleken te hebben. Het initiatief werd genomen door een heterogene groep van mensen die in hun vakgebied op verschillende wijze succesvol hadden bijgedragen in het realiseren van theatergebouwen en theatervoorstellingen: de acousticus Kees van Dorsser, de architect Sjoerd Schamhart, de theatertechnici Chris Lievaart en Nico van de Werf, de theaterdirecteur Peter Lohr en de adviseur voor klimaatbeheersing en energieverbruik Wigger Atsma.

In de nu ruim 30 jaren van haar bestaan was de vereniging initiatiefnemer of nauw betrokken bij diverse ontwikkelingen in de Nederlandse podiumkunsten, gericht op kwaliteit van de technische/materiële aspecten van theatervoorstellingen en –evenementen, de veiligheid voor optredende artiesten en de medewerkers achter de schermen en met name de deskundigheid en professionaliteit van de theatertechnici.

Belangrijke initiatieven door of door invloed van de VPT

De uitgave van een theatervakblad, eerst samen met diverse andere uitgevende instanties, maar vanaf 1988 door de vereniging zelf c.q. tot in een daarvoor apart in het leven geroepen rechtspersoon: SPP (Stichting Publikaties Podiumtechnologie). De huidige titel van het vakblad is Zichtlijnen.

De instelling van een stichting voor bijscholing van theatertechnici: SOTT (Stichting Opleiding TheaterTechnici). De tweejarige cursussen starten in 1981 en werden gegeven tot en met 1997.

De instelling van een reguliere HBO-opleiding voor theatertechniek, verbonden aan de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

De instelling van reguliere opleidingen voor theatertechniek binnen het kader en financiering van de MBO-wetgeving. De SOTT vervolgde haar activiteiten met toezicht op de kwaliteit van het MBO-onderwijs voor theatertechnici en een daarvoor apart in 2001 opgerichte stichting OSAT (Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek).

De tot stand koming van de Theaterdatabase online van de Stichting Tekening, die uitgebreid up to date plattegronden en informatie biedt t.a.v theatertechnische en andere praktische zaken van vele Nederlandse en enkele buitenlandse theaters, met het doel de kwaliteit van de voorbereiding van voorstellingen te bevorderen.

De totstandkoming van de commissie VGWt (Veiligheid, Gezondheid en Welzijn in het theater), later geprofessionaliseerd tot Arbopodium (Stichting Arbo en Podiumkunsten) als werkgevers platform voor Arbo-wetgeving.

Voorts is de VPT als vereniging de Nederlandse vertegenwoordiging bij de internationale Unesco gerelateerd-organisatie OISTAT (Organisation Internationale de Scenographes, Techniciens y Architects de Theâtre).

Trivia

Bestuur en de leden van de Vereniging voor Podiumtechnologie, de VPT, hebben tot op heden de volgende personen tot erelid benoemd, vanwege hun uitzonderlijke verdiensten voor de vereniging: Wigger Atsma, Chris Lievaart, Frits van den Haspel en Dhian Siang Lie.

Voorts werd in 1977 voor het eerst de Frits van den Haspel speld uitgereikt: een overdraagbare speld die wordt toegekend aan iemand die bijzondere invloed heeft gehad op de Nederlandse podiumtechnologie.

Externe Links