SOTT
Deze letters staan voor Stichting Opleiding TheaterTechnici; de stichting zette zich in voor de ontwikkeling van reguliere beroepsopleidingen voor theatertechnici. Zij begon daartoe in 1981 met het organiseren van een enkelvoudige twee jarige bijscholingscursussen van één dag in de week. De cursussen werden tot en met cursusjaar 1988/1989 in het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werd het daarop volgende cursusjaar verplaats naar de Stadsschouwburg, Haarlem. Voor elke cursus werden 12 deelnemers geselecteerd, waarvan de ene helft een schouwburg of theater als werkgever diende te hebben en de andere helft een gezelschap, er van uitgaande dat deze enigszins verschillende soorten technici in de praktijk altijd samen moeten werken.
De cursus werd op basis van eerdere ervaringen en plannen ontwikkeld door Frits van den Haspel, die ook tot 1993 de inspirerende studieleider zou zijn. In de planontwikkeling werd hij bijgestaan door Chris Lievaart en Berend Jan Langenberg en voorts door een bestuur van mensen uit de theaterpraktijk en vakbond bestuurders als: Nando Schellen, Dhian Siang Lie, Rik van Hulst, Ton Post, Bart Kalkhoven en Inger Minnesma. Als docenten werden diverse ervaringsdeskundigen uit de theaterpraktijk aangetrokken.
Eerdere bijscholingsprojecten hadden plaatsgevonden in de jaren 1972 t/m 1975 aan de Theaterschool, Amsterdam onder leiding van Jan Kassies door Chris Lievaart als studieleider en van 1977 t/m 1979 aan de Toneelacademie Maastricht onder leiding van Nico de Vreede met Enrico Baccalà als studieleider. Voorts was de Theaterschool, Amsterdam van plan in 1981 opnieuw een bijscholingscursus te beginnen; door langdurige ziekte van de beoogde studieleider Hans Wolff kon deze niet door kon gaan en was de oprichting van een aparte stichting een snel gevonden alternatief.
De uiteindelijke doelstelling van de stichting was het instellen van regulier onderwijs en deze onderzocht daartoe de mogelijkheden, met name ten aanzien van de financiering. De eerste mogelijkheid werd gevonden in samenwerking met de Theaterschool, Amsterdam, nu onder leiding van Ben Hurkmans. De samenwerking leidde in 1991 tot de instelling van de Opleiding TheaterTechniek op HBO-niveau, met studieleider Frits van den Haspel onder verantwoordelijkheid van Cornelis Nooteboom.
Een tweede mogelijkheid ontstond door wetswijziging op het gebied van middelbaar beroepsonderwijs het MBO. Het bestuur van de SOTT ontwikkelde op basis van onderzoek in de podiumkunstenwereld en in samenwerking met diverse deskundige instellingen alle benodigde documenten, die het uitgangspunt moesten vormen voor opleidingen tot het beroep van theatertechnicus en die voldeden aan de criteria voor bekostiging door het Ministerie van Onderwijs. Op basis daarvan begonnen in 1996 de Grafische Lycea Amsterdam en Rotterdam met reguliere opleidingen op mbo niveau.
Als laatste wist de stichting een platform in te doen stellen, waarin zowel het gehele werkveld (gezelschappen, producenten en schouwburgen) als de opleidingen zijn vertegenwoordigd en die als taak hebben te zorgen dat inhoud en kwaliteit van het onderwijs afgestemd blijft op de eisen van de beroepspraktijk. De SOTT kon zichzelf vervolgens in 2001 opheffen.