Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPeter Lohr
Geboren28 april 1933
Amsterdam
Overleden5 december 1983
Haarlem
BeroepDirecteur, Journalist

Biografie

Geboren: Lohr, Christiaan Peter

Als directeur van de Stadsschouwburg en het Concertgebouw in Haarlem sinds 1965 heeft Peter Lohr een stimulerende invloed gehad op de ontwikkeling van theatermakers en het theater in het algemeen. Met programmering in zijn schouwburg steunde hij Theater Terzijde van Annemarie Prins, in 1966 een van de eerste buiten het gevestigde toneel ontstane groepen. De cabaretiers Herman van Veen en Freek de Jonge met Bram Vermeulen danken aan zijn actieve beleid hun doorbraak naar een groot publiek. Toneelgroep Centrum was in zijn hoogtij-jaren Lohrs vaste huisgezelschap. Bekendheid kreeg hij anderszins als medewerker aan het omstreden televisieprogramma "Zo is het toevallig ook nog es een keer". In tal van commissies plaatselijk en landelijk, toonde Lohr zich een krachtig pleitbezorger van de podiumkunsten. Zijn opvattingen daaromtrent noteerde hij, eind jaren zestig, in een nota "Wie is bang voor Virginia Woolf". Voor de seizoenen 1976/'77 t/m 1978/'79 had Peter Lohr zitting in de redactieraad van het Televisiejaarboek. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Peter Lohr kreeg grote bekendheid door zijn aandeel in het VARA-programma "Zo is het toevallig ook nog es een keer". Hij werkte mee aan het Amsterdamse Studentencabaret, de Amsterdamse Studententoneelvereniging en het cabaret van Jaap van de Merwe, trad op met Rob van Reyn, was te zien en te horen in tal van amusementsprogramma's op radio en televisie (VARA en VPRO), schreef teksten en was van 1965 tot zijn vroege dood directeur van de Stadsschouwburg en het Concertgebouw in Haarlem. Mede uit hoofde van die functies en zittingen in tal van commissies had hij een stimulerende invloed op de ontwikkeling van het Nederlands theater en steunde hij met name buiten het gevestigde toneel ontstane theatergroepen. Peter Lohr was aan het eind van de zeventiger jaren betrokken bij de redactie van het Nederlands Theater- en Televisiejaarboek.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen