De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Truze Lodder

Someone.gif

NaamTruze Lodder
Geboren31 augustus 1948
Oud Beijerland
BeroepZakelijk directeur
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera


Biografie

Truze Lodder (1948) was tot 2013 zakelijk directeur bij De Nederlandse Opera en tevens directievoorzitter van Het Muziektheater Amsterdam. Haar benoeming in 1987 als directeur zorgde voor een gezonde financiële en organisatorische situatie bij De Nederlandse Opera. Samen met haar artistieke collega Pierre Audi leidde dat tot een grote artistieke successen en internationale erkenning voor dit opera-instituut. Naast haar werk bij De Nederlandse Opera zette zij zich bestuurlijk in voor onder meer Kunsten ’92, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en het Van Gogh Museum.

Zij begon haar carrière in 1965 bij de Holland Amerika Lijn. Van 1974 tot 1984 maakte zij deel uit van de zakelijke leiding van de AVRO Radio & Televisie. Vervolgens bekleedde zij diverse managementfuncties in de reclame en marketing.

Ter gelegenheid van haar afscheid van De Nederlandse Opera werd zij bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Staatssecretaris Halbe Zijlstra spelde haar de koninklijke onderscheiding op en sprak de volgende woorden: U kunt vandaag een springlevend bedrijf achterlaten. DNO is financieel gezond en biedt bovendien een avontuurlijk en artistiek hoogstaand programma, dat wereldwijd wordt geprezen.

Truze Lodder is daarna nog steeds actief als bestuurslid, toezichthouder en commissaris bij diverse Nederlandse instellingen zoals, De Nederlandse Spoorwegen, VSB Fonds, Universiteit Maastricht en Van Lanschot Bankiers alsmede penningmeester bij Europa Nostra een koepel van 400 NGO - organisaties voor het behoud van Europees cultuur - en natuur erfgoed.

Bronnen