Toer van Schayk: Biografie - Fotoalbum Indië

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Toer van Schayk. Foto: Jean van Lingen. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Toer van Schayk:

Fotoalbum Indië

Grootvader Hartman, de grootvader van Toer van Schayk van moederszijde. Herkomst: Privécollectie.

De familie Hartman, Toer van Schayks grootouders aan moeders zijde, hebben rond de vorige eeuwwisseling een aantal jaar in Indië gewoond.

Grootvader Antoni Willem Hartman was jurist. Na zijn huwelijk vertrok hij naar Semarang in Nederlands Indië waar hij een succesvolle advocatenpraktijk opende. In Indië werden achtereenvolgens hun kinderen Wibbo, Justine Louise Hartman (geboren 1905 te Semarang, en de moeder van Toer), en Cornelie geboren. De grootmoeder van Toer kon het klimaat in Indië niet verdragen, dus kwam het gezin rond 1915 terug naar Nederland, waar ze zich vestigden in Den Haag.

Toers moeder zou later, rond 1930, met Johan van Schaijk trouwen. Ook hij had een Indische achtergrond en werkte voor zijn huwelijk met Justine als controleur op Bali en Lombok. Na zijn huwelijk gingen ze in Amsterdam wonen, waar hun beide zoontjes geboren werden.

Hieronder enige foto's uit het familie-album van Toers moeder, die haar jeugd in Indië doorbracht.

De grootmoeder van Toer van Schayk, in Indië, ca. 1910. Foto uit plakboek Nederlands Indië, fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie. Grootmoeder Hartman met haar twee kinderen Wibbo en Justine (de moeder van Toer van Schayk, ca. 1910. Foto uit plakboek Nederlands Indië. Herkomst: Privécollectie.

Moeder van Toer van Schayk: Justine (Juus) Louise Hartman, als klein meisje in Nederlands Indië, ca. 1910. Foto: Charls&Co, Semarang, Java. Herkomst: Privécollectie. Juus Hartman, de moeder van Toer van Schayk, als jong meisje met haar oudere broer Wibbo in Nederlands Indië, ca. 1910. Foto Hisgen&Co, Semarang. Herkomst: Privécollectie. Juus Hartman, de moeder van Toer van Schayk, als jong meisje in Nederlands Indië, ca. 1910. Foto Hisgen&Co, Semarang. Herkomst: Privécollectie.

Grootvader Hartman in zijn kantoor in Indië, met een bediende. Foto uit plakboek Nederlands Indië, fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie. V.l.n.r. grootvader en grootmoeder van Toer van Schayk in Indië, met hun kinderen Wibbo en (geheel rechts) Justine in de armen van de baboe, ca. 1907. Foto uit plakboek Nederlands Indië, fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.


Grootouders Hartman met hun drie kinderen in Indië, v.l.n.r. Cornelie, Wibbo en Justine (de moeder van Toer van Schayk), ca. 1910. Foto uit plakboek Nederlands Indië. Herkomst: Privécollectie. Grootvader Hartman met zijn kinderen Wibbo en Justine (de moeder van Toer van Schayk) te paard in Indië, ca. 1910. Foto uit plakboek Nederlands Indië. Herkomst: Privécollectie.


Terug in Holland, op het strand in Scheveningen: links de baboe, die meegekomen is uit Indië, en geheel rechts Justine Hartman (de moeder van Toer van Schayk), ca. 1915. Herkomst:Privécollectie.