Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tejaater 156, Utrecht

Unknown.png

NaamTejaater 156, Utrecht
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1967


Tejaater 156 te Utrecht

De Kargadoor, 'Centrum voor ludieke evenementen', aldus Het Vrije Volk van 31 oktober 1967, stichtte in januari 1967 het eerste Utrechtse alternatieve podium voor kleine producties in een werfkelder, Oudegracht 156, gebouwd in de 14e-15e eeuw onder het pand waarin later de bioscoop Studio zou komen.

De flexibele zaal met vlakke vloer was ongeveer 8 meter breed en 15 meter lang. Het programma dat geboden werd was zeer divers en varieerde van toneel via cabaret tot modeshows.

'Een theater, een pied-à-terre voor jonge mensen die voor het zoeken van contacten niet naar de kroeg gaan, en die voor het toneel (nog) niet aan de schouwburg toe zijn', zo gaf Het Vrije Volk op 24 februari 1967 de sfeer van Tejaater 156 goed weer.

In januari 1970 verhuisde De Kargadoor naar de Oudegracht 36 en kwam de nadruk steeds meer te liggen op grensverleggend toneel, mede door de samenwerking die met Mickery in Loenersloot ontstond.

Ook hier ging het om een flexibele zaal, achter in het gebouw gelegen, van ongeveer 15 bij 15 meter. Er was plaats voor ongeveer 100 bezoekers. Het werd ook gebruikt als Folkcentrum en dansstudio.

Voor de zaal was een expositieruimte en een bar ontworpen door architect Mart van Schijndel. In de kelder zat de sociëteit Pann. De Kargadoor bestaat nog steeds, maar nu als politiek centrum.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007