Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamMickery, Loenersloot
Latere naamMickery, Amsterdam
PlaatsLoenersloot
TypeTheaterzaal
ThemaToneel
Openingsdatum8 december 1965
OpeningsvoorstellingAls er geen zwarten bestonden, moesten ze worden uitgevonden - Mickery - 1965-12-08
De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.


Grensverleggend toneel in Boerderij

In opdracht van Ritsaert ten Cate werd in 1965 een oude boerderij, in Loenersloot, een klein dorpje onder de rok van Amsterdam, verbouwd tot theater Mickery. De openingsvoorstelling, ook in 1965, was Als er geen zwarten bestonden moesten ze worden uitgevonden van Johnny Speight.

De vlakke vloerzaal, met een speelvlak van c.a. 48 m2, bood plaats aan c.a. 100 bezoekers.

In Mickery kon, onder de bezielende leiding van ten Cate, het Nederlandse publiek kennis maken met de (internationale) avant-garde. In 1972 verhuisde het naar het Rozentheater in Amsterdam. Belangrijke elementen in de daar gepresenteerde producties waren ondermeer het experimenteren met televisie- en filmbeelden en het manipuleren van de waarneming. Spraakmakend was bijvoorbeeld Cloud Cuckooland (1978), een productie waarbij het publiek in verrijdbare dozen werd opgesloten die steeds door de ruimte werden verplaatst. Zo wisselde het perspectief op het gepresenteerde van scene op scene. Een andere rode draad in de geschiedenis van Mickery waren de pogingen om het publiek deel te laten uitmaken van de voorstellingen. In Ahen Senso (Tenjo Sajiki, 1972) werd het publiek opgesloten in een labyrint van kippengaas. Op weg naar de uitgang werd het geconfronteerd met raadselachtige, soms zeer confronterende scènes, waarbij het uitgenodigd werd om actief deel te nemen, of juist geprovoceerd om in te grijpen. In 1991 hield Ritsaert ten Cate het voor gezien. Zijn activiteiten zijn van buitengewoon belang geweest voor de vernieuwing van het Nederlandse theater in de laatste decennia van de vorige eeuw.

Premieres

Zie Premieres van Mickery in Loenersloot

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Vrije nieuwsgaring, en: Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007