Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamTanja Vogel
PseudoniemTanja Marshall, Tanja Isarin
Geboortedatum1919
Overlijdensdatum1997
BeroepDanser
DisciplineDans

Biografie

Tanja Vogel (1919-1997) was een Nederlandse danseres. Zij was de zus van voordrachtskunstenaar Albert Vogel jr. en actrice Ellen Vogel. Zij raakte geïnspireerd door een balletvoorstelling van Peter Leoneff. Zij wilde danseres worden en nam lessen bij hem.

Zij debuteerde in maart 1942 in de aula van het Haags Gemeentemuseum met een programma van declamatie en dans met haar broer Albert. De oorlog noopte hen op te treden onder de schuilnamen Peter van Velzen en Tanja Marshall. Marshall was de achternaam van haar grootmoeder van moederszijde.

Na enkele solo optredens na de oorlog werd zij aangenomen bij het Ballet van de Nederlandse Opera, onder de naam van Tanja Isarin, naar haar eerste echtgenoot, de acteur Hendrik Isarin waar zij tot soliste uitgroeide. Daarnaast danste ze o.a. bij het Morova's Danstheater o.l.v. Ulco Kooistra, het Leischeplein Cabaret, bij de Residentie Operettegezelschap en weer bij Leoneff.

Tanja wisselde nog al eens van naam al naar gelang haar latere echtgenoten: Louis Meys, de vooraanstaande Haagse schilder en Richard van den Bergh.

In 1956 richtte zij de "Ballet-Studio Tanja Anthing Vogel" [1]* op die zij leidde tot 1974.

Theater/Dans

Bronnen


  1. Bij koninklijk besluit van 1931 en 1933 werd de geslachtsnaam Vogel gewijzigd in Anthing Vogel als eerbetoon aan de pleegvader van de Nederlandse tak