Rollenzolder
In de meeste theatergebouwen met een toneeltoren is bovenin een begaanbare vloer geïnstalleerd, thans meestal bestaande uit stalen roosters of lamellenprofielen, die in Nederland rollenzolder wordt genoemd. Deze vloer is in de eerste plaats bedoeld voor de montage van keerschijven (de rollen) waarover de staalkabels naar de geleiders of motoren van de hijsinstallatie worden geleid.
De vloer is begaanbaar om onderhoud en reparatie mogelijk te maken en het is tevens een plaats voor de opstelling en montage van diverse andere installatie's en machinerieën, waaronder verplaatsbare punttrekken, Deze hijsinstallatie, met alle technische elementen wordt de trekkenwand genoemd en is een belangrijk hulpmiddel voor de installatie van decors, achterdoeken en apparatuur die in het toneelbeeld bepalen en/of in het decor hangen.
In het verleden werden deze vloeren opgebouwd uit houten latten en sprak men van de lattenzolder. In een klein aantal historische theaters uit de tweede helft van negentiende eeuw, toen het eerdere traditionele coulissendecor en de daarvoor benodigde machinerieën in onbruik begonnen te raken, beschikken nog over de lattenzolder die gebruikt werd om door middel van touwen en latten een handmatige hijsinstallatie te maken, al of niet met behulp van zandzakken als tegengewicht, voor zover nodig voor de decors van een bepaalde voorstelling.
Zie verder ook: Wikipedia