Ritsaert ten Cate: Repertoire - Beeldende kunst

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ritsaert ten Cate.


Eenlevenlangtheater Ritsaert ten Cate:

Beeldende kunst (2001-2008)

Na de leiding over de door hem opgerichte tweede fase kunstopleiding DasArts in 2000 te hebben overgedragen aan Alida Neslo, kreeg Ritsaert ten Cate de kans om met ingang van augustus 2000 een jaar bij P.S.1 in New York in een eigen studio te werken. Na terugkomst meldde hij zich op 63-jarige leeftijd aan als student bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en werd daarmee de oudste resident van de Rijksakademie ooit.

Volgens eigen zeggen bleef hij ook als kunstenaar doen wat hij in 1965 al met Mickery in Loenersloot was begonnen: uitdrukking geven aan reacties op signalen uit de samenleving. In zijn werk als autonoom kunstenaar "legde hij zich toe op het maken van beelden en installaties waarin iconen van de werkelijkheid tegenover de kwetsbaarheid van persoonlijke herinneringen, foto's, gevonden voorwerpen, aantekeningen, krantenknipsels en theaterprops worden geplaatst en van een filosofisch commentaar worden voorzien". (Geciteerd van website kunst.nu)

Op de website TouchTime.nl wordt een overzicht gegeven van Ritsaert ten Cate als beeldend kunstenaar, met onder andere overzichten van alle werken en tentoonstellingen die hij maakte. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van Ritsaert ten Cates werk als beeldend kunstenaar, geëxposeerd bij kunsthandel Rueb in Amsterdam.