De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rico-Bulthuis.jpg


Rico Bulthuis. Fotograaf onbekend.

NaamRico Bulthuis
Volledige naamRico Johannes Bulthuis
Geboren27 augustus 1911
's-Gravenhage
'Overleden4 oktober 2009
Zutphen
BeroepSchrijver, Poppenspeler
DisciplinePoppenspel
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Rico Bulthuis (1911 - 2009) was een Nederlands poppenspeler. Daarnaast was hij ook schrijver, illustrator, fotograaf en kunstcriticus.

Na zijn middelbare school volgde Rico Bulthuis tekenlessen en werd hij leerling aan de Bauhausklas van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij zijn diploma "Handteekenen Lager Onderwijs" behaalde. Zijn interesse ging echter ook uit naar schrijven; al in 1923 publiceerde hij "Illusie", een filmscenario waar hij de Filmligaprijs mee won. Zijn volgende publicatie was "Diederiks Droeve Dood", een tekst voor een marionettenspel.

Van 1927 tot 1959 is hij als poppenspeler werkzaam geweest, met marionetten en handpoppen. Daarnaast heeft hij zich altijd ingezet voor de vernieuwing van het poppenspel. Hij richtte in 1954 samen met Feike Boschma en Don Vermeire "De Kring van Nederlandse Poppenspelers" op, en een jaar later de "Nederlandes Vereniging voor het Poppenspel". Hij was ook als docent poppenspel verbonden aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag.

Bulthuis bleef altijd experimenteren met zijn poppenspel; een goed voorbeeld daarvan was het spelen met poppen in de vorm van beschilderde pollepels in een poppenspel uit 1955.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Boeken

Zie Wikipedia

Trivia

Rico Bulthuis had een dochter, actrice Sacha Bulthuis.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich twee "lepelpoppen" (beschilderde houten lepels) van Rico Bulthuis. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.