De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Feike Boschma

FeikeBio52.PNG


Foto: Ronald Glaudemans. Collectie: Feike Boschma.

NaamFeike Boschma
GeborenIJsbrechtum, 27 april 1921
OverledenAmsterdam, 13 november 2014
BeroepPoppenspeler

Een Leven Lang Theater: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater: Feike Boschma

Feike Boschma, 2 jaar oud. Ca. 1923. Collectie: Feike Boschma. Feike Boschma, portret ca. 1938. Collectie Feike Boschma Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

"Meestal begint het met een lapje, een lapje dat ik mooi vind vanwege de kleur, het materiaal, de manier waarop de stof valt. Bij zo'n lapje hoort naar mijn gevoel een bepaalde beweging en die dicteert mij vervolgens het verhaal. Ik vind het nog steeds een uitdaging, dat spel van kleur en beweging, de spannende effecten die je bijvoorbeeld kunt oproepen door een lapje in een tere kleur heel snel te bewegen, de geagiteerde sfeer die je dan creëert. Of de contradictie van het sjaaltje in een felle kleur dat zich heel loom gedraagt." (Citaat van Feike Boschma uit: De Telegraaf 17 november 1990)

Hoewel er in de jaren twintig van de vorige eeuw belangstelling ontstond voor marionetten- en schimmenspel als kunstvorm, zou het poppenspel nog lang een marginale positie innemen in het Nederlandse theaterlandschap. Feike Boschma (IJsbrechtum, 27 april 1921 - Amsterdam, 13 november 2014) moest zich de kunst dan ook zelf eigen maken, ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor een spiegel in de Friese boerderij waar hij geboren was. Uit verveling maakte hij van lapjes stof uit de doos van zijn kunstzinnige moeder de ooievaar en de vos uit de fabels van Jean de La Fontaine. "Ik stond ermee voor een spiegel en ontdekte dat het veel leuker was dan ik had gedacht. Die popjes schenen te leven. Verbijsterend. Ik dacht: hoe kan dat nou, ik heb het toch gemaakt." (Geciteerd uit: Brabants Dagblad 20 november 1990)

Via het menu bovenaan op deze pagina, vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere kunstenaar.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg