Portal: Nu Centraal/Thema Vondel was een vrouw (2021)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie Nu Centraal voor het actuele thema.

Centraal Thema: Vondel was een vrouw

Theater kwast.png

Vondel, Bredero, P.C. Hooft: wie kent ze niet? Maar wie heeft er wel eens gehoord van Katharina Lescailje, Lucretia van Merken of Catharina Questiers? Vrouwen die door hun tijdgenoten in de 17e en 18e eeuw werden gezien als de nieuwe ‘Vondels’ van het toneel, maar in de 19e eeuw geen plek kregen in de literaire canon.

Daarom slaan de Theaterencyclopedie en Theater Kwast deze maand de handen ineen. Met het project Vondel was een Vrouw brengt Theater Kwast sinds september 2020 acht vergeten schrijfsters weer volop in de aandacht. Ze organiseren opvoeringen van hun werk, en hebben een podcast in samenwerking met Goeie Ouwe Koeien. Nu is de ambitie om al de opgedane kennis ook te borgen op de Theaterencyclopedie, zodat de schrijfsters niet opnieuw ondersneeuwen.

Help dus mee en voeg informatie toe over bijvoorbeeld Juliana de Lannoy of Petronella Moens. Of over de werken die zij hebben geschreven. En natuurlijk zijn andere aanvullingen ook meer dan welkom. Voeg de informatie toe aan de website, of neem contact op met de redactie.

Hulp bij het schrijven

Heeft u kennis die u wilt delen op de Theaterencyclopedie, maar heeft u behoefte aan begeleiding? Vindt u het lastig om een foto toe te voegen aan de website, of een tekst te bewerken? Dan helpt de Theaterencyclopedie u graag op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de hulppagina's van de website. Mocht u het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan vooral contact op met de redactie. Dan proberen we er samen uit te komen.

Suggesties voor bijdragen

Deze maand staan de volgende acht schrijfsters centraal:

Aanvullingen zijn welkom op de pagina's van de vrouwen zelf. Tevens kunnen er Werkpagina's worden aangemaakt over de stukken die de vrouwen hebben geschreven. Kijk op deze pagina voor meer informatie hoe je dat moet doen.

Wilt u informatie toevoegen over iets of iemand die nog geen eigen pagina heeft? Doe het zelf via deze pagina, of neem contact op met de redactie.