Help:Het aanmaken van een Werk-pagina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

'Werk'-pagina's

Op de Theaterencyclopedie is het mogelijk om pagina's aan te maken rondom een 'werk'. Hierbinnen zit een verschil ten opzichte van een 'productie'.

Bij een productie gaat het om één specifieke uitvoering van een bepaald werk, zoals de voorstelling Hamlet van 't Barre Land die in première ging op 23 januari 2001. Op deze pagina vind je informatie over deze specifieke uitvoering, zoals de locatie, de cast en creatives, en verdere achtergrondinformatie. De paginatitel van een productie is opgebouwd volgens de opmaak TITEL - PRODUCENT - PREMIÈREDATUM.

Er zijn echter veel meer uitvoeringen van het werk Hamlet geweest. Een overzicht van al deze werken is te vinden op de pagina over het 'werk' Hamlet. Op dit soort pagina's vind je informatie over het stuk, dus onder andere over de synopsis, achtergrondinformatie over het ontstaansproces van het werk (wanneer is het waar en door wie geschreven?), en zoals genoemd een overzicht van alle professionele premières die van dit werk in Nederland hebben plaatsgevonden. Dit soort pagina's dienen dus voornamelijk voor het zogenoemde 'repertoire'. De paginatitel van een werk is opgebouwd volgens de opmaak ORIGINELE TITEL - VOORNAAM CREATOR ACHTERNAAM CREATOR.


Het aanmaken en invullen van een 'Werk'-pagina

Hieronder volgt een stappenplan dat je kan volgen bij het aanmaken van een pagina over een werk.

Je maakt een nieuw werk aan volgens dit formulier. Op dit formulier vul je de titel van de pagina in. Dit doe je in de vorm TITEL - VOORNAAM CREATOR ACHTERNAAM CREATOR. Bijvoorbeeld: Hamlet - William Shakespeare.

  • Voor de titel wordt in principe uitgegaan van de Nederlandse titel van het werk. Mocht de titel in een andere taal logischer zijn, omdat het werk bijvoorbeeld voornamelijk onder de Engelse titel is opgevoerd, dan zijn er uitzonderingen te maken.
  • Met creator wordt degene bedoeld die het werk gemaakt heeft. Dit kan bijvoorbeeld de auteur van de tekst zijn (toneel), de componist (opera/musical), of de choreograaf (dans). In sommige disciplines zijn er meerdere personen bij betrokken (bijvoorbeeld een componist en librettist). In dat geval vul je alle namen in, beginnend met de bekendste (bij opera en musical veelal de componist).

Klik vervolgens op 'aanmaken'.


Het bewerkingsformulier

In het bewerkingsformulier zijn er verschillende velden die je kan invullen. Hieronder volgt een uitleg per veld. Hieronder volgt een stappenplan dat je kan volgen bij het aanmaken van een pagina over een werk.

  • Paginatitel: Dit veld kan je leeglaten en wordt automatisch gevuld.
  • Afbeelding: Het is hier mogelijk om de bestandsnaam van een geschikte afbeelding uit de Theaterencyclopedie in te vullen. Wil je zelf een afbeelding uploaden? Op deze pagina lees je meer informatie over hoe dit moet. Bij Onderschrift afbeelding kan je een onderschrift plaatsen.
  • Ondertitel: Als het werk een ondertitel heeft, vul je deze hier in.
  • Gebaseerd op: Dit veld kan worden gebruikt om informatie kwijt te kunnen over de op andere theaterwerken-gebaseerde informatie. Je vult hier de titel in van een andere werkpagina.
    • Bijvoorbeeld: de musical Miss Saigon is deels gebaseerd op de opera Madama Butterly. Op de werk-pagina van Miss Saigon kan bij 'Gebaseerd op' dus Madama Butterfly - Giacomo Puccini worden ingevuld.
      • De onderliggende velden (oorspronkelijke titel, vertaling van, geïnspireerd op en bewerking van) kan je leeg laten.
  • Overige inspiratiebronnen: Hier kan je de niet-theater-gerelateerde inspiratiebronnen kwijt. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werk gebaseerd is op een boek, film of gebeurtenis. Deze informatie kan in steekwoorden of een korte zin worden genoteerd.
  • 'Auteur: In dit veld, en in de onderliggende velden (Libretto (met teksten van), Met liedteksten van, Componist, Met muziek van, en Choreograaf), vul je de namen in van de betreffende personen. Auteur vul je in als het alleen tekst betreft, zoals bij toneelstukken. De onderliggende velden zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld ballet, opera en musical.
    • Let op: als je bij de invulvelden meerdere namen invult, maak je een onderscheid door middel van de puntkomma (;). Dit zorgt ervoor dat alle namen afzonderlijk aangeklikt kunnen worden.
  • Discipline: Hier vink je één of meerdere disciplines aan waartoe dit werk behoort.
  • Publicatiedatum/-plaats: Hier vul je de datum en locatie van de publicatie van de tekst. Dit kan samenvallen met de eerste opvoering van het stuk, maar kan ook eerder of later zijn.
  • Datum/plaats wereldpremière: Dit betreft het moment waarop het stuk voor het eerst werd opgevoerd.
  • Opmerkingen: Het is hier mogelijk om informatie neer te zetten. De voorkeur wordt echter gegeven om dit te doen in het 'vrije tekstveld'.
  • Adlib: Dit veld mag leegblijven.
  • Synopsis: Hier kan je een samenvatting geven van waar het werk inhoudelijk over gaat. Let erop dat je dit in eigen woorden doet, en/of vermeldt waar je de informatie vandaan hebt.
  • Theaterwerk/Repertoirestuk: Deze vakjes mag je aanvinken.
  • Achtergrond: In dit veld schrijf je meer informatie over de achtergrond van het werk. Je kan hier bijvoorbeeld een duiding geven van het werk (‘Opera in drie bedrijven’), of iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis, opvoeringsgeschiedenis, etc.
  • Overzichtsselectie: hier kies je de discipline waartoe het werk behoort. Kies je bijvoorbeeld voor 'Toneelwerk', dan komt er in het werkoverzicht te staan wie de regisseur was van de verschillende producties. Bij Opera staat er de Muzikaal leider, bij Ballet de choreograaf, en bij Musical alle voorgenoemde functies.
  • Vrije tekst: In dit veld kan je verdere informatie toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreidere achtergronden, en/of audiovisueel materiaal.
    • Tussenkopjes zijn aan te maken door bijvoorbeeld de volgende tekst te plaatsen: ==Informatie==. De tekst Informatie kan worden vervangen door het tussenkopje dat gewenst is.


Het toevoegen van producties aan het werkoverzicht

Het overzicht van de producties op een werkpagina wordt handmatig gevuld. Wil je een voorstelling toevoegen aan dit overzicht? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Kopieer de paginatitel van de werkpagina.
  2. Open (eventueel op een nieuw tabblad) de pagina van de voorstelling die je aan het overzicht wilt toevoegen.
  3. Klik bij deze voorstelling op 'Edit'.
  4. Ga in het bewerkingsformulier naar het tweede tabblad (Oorspronkelijke titel & inleiding)
  5. Vul in het bovenste veld Gebaseerd op de titel van de werkpagina in.
  6. Sla de pagina op.

Als het goed is, is deze productie nu ook in het voorstellingsoverzicht terug te zien.

Uitlegvideo


Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem vooral een kijkje op onze Help-pagina's. Kijk bijvoorbeeld op de pagina met algemene schrijftips. Vind je het antwoord daar ook niet terug? Neem dan contact op met de redactie.