Help: Het aanmaken van een Werk-pagina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

'Werk'-pagina's

Op de Theaterencyclopedie is het mogelijk om pagina's aan te maken rondom een 'werk'. Hierbinnen zit een verschil ten opzichte van een 'productie'.

Bij een productie gaat het om één specifieke uitvoering van een bepaald werk, zoals de voorstelling Hamlet van 't Barre Land die in première ging op 23 januari 2001. Op deze pagina vind je informatie over deze specifieke uitvoering, zoals de locatie, de cast en creatives, en verdere achtergrondinformatie. De paginatitel van een productie is opgebouwd volgens de opmaak TITEL - PRODUCENT - PREMIÈREDATUM.

Er zijn echter veel meer uitvoeringen van het werk Hamlet geweest. Een overzicht van al deze werken is te vinden op de pagina over het 'werk' Hamlet. Op dit soort pagina's vind je informatie over het stuk, dus onder andere over de synopsis, achtergrondinformatie over het ontstaansproces van het werk (wanneer is het waar en door wie geschreven?), en zoals genoemd een overzicht van alle professionele premières die van dit werk in Nederland hebben plaatsgevonden. Dit soort pagina's dienen dus voornamelijk voor het zogenoemde 'repertoire'. De paginatitel van een werk is opgebouwd volgens de opmaak ORIGINELE TITEL - VOORNAAM CREATOR ACHTERNAAM CREATOR.

Het aanmaken en invullen van een 'Werk'-pagina

Hieronder volgt een stappenplan dat je kan volgen bij het aanmaken van een pagina over een werk. Onderaan de pagina vind je ook een uitleg in videovorm.

 1. Je maakt een nieuw werk aan volgens dit formulier. Op dit formulier vul je de titel van de pagina in. Dit doe je in de vorm ORIGINELE TITEL - VOORNAAM CREATOR ACHTERNAAM CREATOR. Bijvoorbeeld: Hamlet - William Shakespeare. Met creator wordt degene bedoeld die het werk gemaakt heeft. Dit kan bijvoorbeeld de auteur van de tekst zijn (toneel), de componist (opera/musical), of de choreograaf (dans). In sommige disciplines zijn er meerdere personen bij betrokken (bijvoorbeeld een componist en librettist). In dat geval vul je alle namen in, beginnend met de bekendste (bij opera en musical veelal de componist). Klik vervolgens op 'aanmaken'.
 2. Het veld 'Paginatitel' kan je leeglaten.
 3. Bij 'Afbeelding' is het mogelijk om de bestandsnaam van een geschikte afbeelding uit de Theaterencyclopedie in te vullen. Wil je zelf een afbeelding uploaden? Kijk hier voor meer informatie over hoe dat moet. Bij 'Onderschrift afbeelding' is vervolgens een onderschrift te plaatsen.
 4. Als het werk een ondertitel heeft, vul je deze in bij het veld 'Ondertitel'.
 5. De velden 'Gebaseerd op', 'Oorspronkelijke titel', 'Vertaling van', 'Geïnspireerd op' en 'Bewerking van' zijn verschillende invulvelden om informatie kwijt te kunnen over de op andere theaterwerken-gebaseerde informatie. Bijvoorbeeld: de musical Miss Saigon is deels geïnspireerd op de opera Madama Butterly. Op de werk-pagina van Miss Saigon kan bij 'Geïnspireerd op' dus 'Madama Butterfly - Luigi Illica and Giuseppe Giacosa' worden ingevuld.
 6. Bij het veld 'Overige inspiratiebronnen' is informatie te plaatsen over de op niet-theaterwerken-gebaseerde bronnen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werk gebaseerd is op een boek, film of gebeurtenis.
 7. Bij 'Auteur' en 'Componist' vul je de namen in van de betreffende personen. Met auteur wordt de schrijver van de tekst/libretto bedoeld. Let op: als je bij de invulvelden meerdere namen invult, bijvoorbeeld bij 'Auteur', maak je een onderscheid door middel van de puntkomma (;). Dit zorgt ervoor dat alle namen afzonderlijk aangeklikt kunnen worden.
 8. De velden 'Publicatiedatum' en 'Plaats van publicatie' betreffen het moment dat de tekst werd gepubliceerd. Dit kan samenvallen met de eerste opvoering van het stuk.
 9. Bij 'Opmerkingen' is het mogelijk om informatie neer te zetten. De voorkeur wordt echter gegeven om dit te doen in het 'vrije tekstveld'.
 10. Het veld 'Adlib' mag leeg blijven.
 11. Bij het veld 'Synopsis' kan de synopsis van het verhaal worden beschreven.
 12. 'Theaterwerk' en 'Repertoirestuk' kunnen indien van toepassing worden aangevinkt.
 13. In het 'Vrije tekst'-veld is het ten slotte mogelijk om informatie te schrijven over bijvoorbeeld de achtergrond van de ontwikkeling van het werk.

Toevoegen van het productieoverzicht

Het is mogelijk om een overzicht te krijgen van alle professionele premières die in Nederland hebben plaatsgevonden van het werk. Om dit zichtbaar te maken, vul je in het vrije tekstveld het volgende in:

{{overzicht titel 2}}

Het kan natuurlijk zo zijn dat een titel van een werk meerdere schrijfvarianten heeft gekend. Zo is er bijvoorbeeld zowel sprake van de Gijsbreght van Aemstel als de Gijsbrecht van Aemstel. Het is daarom ook mogelijk om alternatieve titels op te nemen in het overzicht. In dat geval vul je het als volgt in:

{{overzicht titel 2
|alternatief1=TITEL
}}

Op de pagina van Gijsbreght van Aemstel - Joost van den Vondel is het bijvoorbeeld ingevuld als:
{{overzicht titel 2
|alternatief1=Gysbrecht van Aemstel
}}

Het is mogelijk om tot maximaal 5 alternatieve titels toe te voegen.

Extra doorverwijzingen aanmaken

Om de pagina beter vindbaar te maken, kan het nuttig zijn om een aantal rechtstreekse doorverwijzingen aan te maken. Zeker bij pagina's met meerdere auteurs kan dit handig zijn.
Een voorbeeld: Je hebt de werkpagina Evita - Andrew Lloyd Webber en Time Rice aangemaakt. Het is dan slim om ook alternatieve titels aan te maken, die rechtstreeks doorverwijzen naar deze pagina. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Evita - Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, Evita - Tim Rice en Evita - Andrew Lloyd Webber.

Door het aanmaken van doorverwijspagina's komen bezoekers alsnog op de juiste pagina terecht als ze op een van de alternatieve titels zoeken.

Hoe maak je een doorverwijspagina aan?

 1. Typ de pagina van de alternatieve titel in in het zoekveld bovenaan en druk op 'enter'. Bijvoorbeeld: 'Evita - Tim Rice'.
 2. Je ziet de ingevoerde titel als rode link verschijnen. Daar kan je op klikken.
 3. Je komt vervolgens bij een leeg veld voor een nieuwe pagina.
 4. Klik in de werkbalk op het icoontje van 'Doorverwijzing' (de tweede van rechts). Er verschijnt de tekst #DOORVERWIJZING [[Doelpagina]]
 5. Vul op de plaats van 'Doelpagina' de titel in van de werk-pagina waarnaar je wilt doorverwijzen.
 6. Sla de pagina op.

Door bovenstaande stappen te volgen, leid je andere bezoekers, die bijvoorbeeld zoeken op 'Evita - Tim Rice' toch rechtstreeks door naar de pagina 'Evita - Andrew Lloyd Webber en Tim Rice'.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem vooral een kijkje op onze Help-pagina's. Kijk bijvoorbeeld op de pagina met algemene schrijftips. Vind je het antwoord daar ook niet terug? Neem dan contact op met de redactie.