Portal: Nu Centraal/Thema De werken van Stravinsky (2021)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie Nu Centraal voor het actuele thema.

Centraal Thema: De werken van Stravinsky

Igor Stravinsky met partituur

Igor Stravinsky was een van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Stravinsky werd in 1882 geboren in Rusland, maar hij kreeg in 1934 de Franse nationaliteit en werd in 1945 tot Amerikaan genaturaliseerd. Tijdens zijn leven componeerde hij vele muziekstukken, welke hij geregeld ook zelf dirigeerde. Hij stierf op 6 april 1971 in New York. Om zijn vijftigste sterfdag te herdenken, staat Stravinsky's oeuvre deze maand centraal op de Theaterencyclopedie.

De ontmoeting van Stravinsky met Sergei Diaghilev, artistiek leider van de "Ballets Russes", betekende voor de componist zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek. Met stukken als Le Sacre du Printemps, Petroesjka en De Vuurvogel is zijn werk nog steeds veelvuldig te horen in binnen- en buitenlandse theaters. Alleen in Nederland zijn er al ruim 350 producties geweest waarin zijn muziek heeft geklonken.

Igor Stravinsky staat deze maand dus centraal op de Theaterencyclopedie. Ben jij thuis in zijn repertoire en kan jij helpen met het aanmaken van pagina's over zijn werken? Of heb jij informatie over een van de producties waarin zijn muziek is gebruikt? Help dan mee! En natuurlijk zijn andere aanvullingen ook meer dan welkom. Voeg de informatie toe aan de website, of neem contact op met de redactie.

Hulp bij het schrijven

Heeft u kennis die u wilt delen op de Theaterencyclopedie, maar heeft u behoefte aan begeleiding? Vindt u het lastig om een foto toe te voegen aan de website, of een tekst te bewerken? Dan helpt de Theaterencyclopedie u graag op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de hulppagina's van de website. Mocht u het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan vooral contact op met de redactie. Dan proberen we er samen uit te komen.

Suggesties voor bijdragen

Werken
Op dit moment staan er slechts een klein aantal werken van Stravinsky in de Theaterencyclopedie:

Over andere stukken kan eveneens een werkpagina worden aangemaakt. Kijk op deze pagina voor meer informatie over hoe je dat moet doen.

Producties
Hieronder vindt u een overzicht van alle producties die in Nederland te zien zijn geweest en waarin muziek van Igor Stravinsky werd gebruikt, en waaraan u wellicht informatie zou kunnen toevoegen.


Op deze plek stond tot voor kort een tabel met het carrièreoverzicht van Nu Centraal/Thema De werken van Stravinsky (2021), maar deze is ondertussen vervangen door het nieuwe overzicht hierboven.
Dit oude informatieblok zal binnenkort worden verwijderd of verplaatst.

Wilt u informatie toevoegen over iets of iemand die nog geen eigen pagina heeft? Doe het zelf via deze pagina, of neem contact op met de redactie.