Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Le sacre du printemps - Vaslav Nijinski, Igor Stravinsky

(Aantal:0)
Unknown.png

OndertitelTableaux de la Russie païenne en deux parties
Libretto (met teksten van)Nicholas Roerich, Igor Stravinsky
ComponistIgor Stravinsky
ChoreograafVaslav Nijinski
Wereldpremière op29 mei 1913
Wereldpremière teThéâtre des Champs-Élysées. Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het ballet geeft een prehistorische wereld weer. Een jonge maagd is uitverkoren om zich dood te dansen, als offer aan de zonnegod. Het eerste deel wordt aangeduid als De Lentewijding, aanbidding van de aarde en het tweede deel als Het Offer.

Verdere informatie

Le sacre du printemps is een verhalend ballet uit het tijdperk van impresario Serge Diaghilev, in twee akten verdeeld in 13 muzikale scènes van componist Igor Stravinsky en choreograaf Vaslav Nijinski.

Wereldpremière: 29 mei 1913, Théâtre des Champs-Élysées, Parijs.

Het libretto van werd ontwikkeld door de componist in samenspraak met de Russische beeldend kunstenaar en mysticus Nicholas Roerich, die voorts ook het decor en de kostuums ontwierp.
Zie verder wikipedia.

De première werd een van de grootste schandalen in de theatergeschiedenis, vanwege de muziek als ook de choreografie. De originele choreografie was geen succes en het ballet kreeg slecht 6 voorstellingen in Parijs en later 4 in Londen.

Daarna echter zijn en worden er ontelbare dansproducties met nieuwe choreografieën gemaakt door verschillende choreografen en gezelschappen. Beroemde versie is onder andere die van Pina Bausch die haar dansers op een toneel bedekt met echte aarde liet dansen in 1975. Deze productie was ook in Nederland te zien 1995 in Theater Carré.

In 1987 werd door The Joffrey Ballet en na jarenlange studie door de Amerikaanse choreograaf en danswetenschapper Millicent Hodson een reconstructie gemaakt van de originele choreografie van Vaslav Nijinski uit 1913. Deze versie werd daarna ook door andere gezelschappen op het repertoire genomen. In Nederlandse was deze reconstructie te zien in 2005 in de Stadsschouwburg, Groningen.

In het Engels is het werk bekend onder de naam The Rite of Spring".

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Le sacre du printemps '

...meer