Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamPierre Cnoops
Volledige naamPetrus Jacobus Hubertus Cnoops
Geboortedatum4 juli 1938
Geboorteplaats Maasbracht
Overlijdensdatum1 december 2018
Overlijdensplaats Brachterbeek
BeroepActeur
TrefwoordenKomiek
 Website
Externe databases:
IMDb
VIAF

Pierre Cnoops (1938) is een Nederlands Limburgse buuttereedner. Zijn talent als buuttereedner is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader Math was namelijk een zeer verdienstelijk 'voordrachtskunstenaar' die met zang en komische presentatie, zijn mimiek, zijn stem en zijn timing het publiek in vele zalen wist te boeien, een optreden dat als de voorloper van de buut kon worden gezien.

Op de lagere school moest Cnoops al voor de klas staan om mopjes te vertellen en op jeugdige leeftijd werd hij betrokken bij de plaatselijke fanfare 'Eensgezindheid' en begon zijn carrière als humorist toen hij optrad tijdens het jaarlijkse St. Ceciliafeest. Hij werd lid van de toneelvereniging in zijn woonplaats en werd postbesteller bij de PTT, zoals hij het zelf uitdrukte - "ee poske bie de pos" -, een "poske" dat hij tegenwoordig nog steeds bekleedt. Met dank aan de PTT voor de wijze waarop zij gedurende al die jaren haar bereidwilligheid toonde wanneer Pierre's buuttereednersleven in het gedrang kwam met de uitoefening van zijn taak. Bij de toneelvereniging kwam hij in aanmerking voor het spelen van de hoofdrollen, iets wat hem met een dusdanige flair en vakmanschap afging, dat hij van diverse zijden werd aangespoord eens mee te dingen bij de z.g. "buuttewedstrijden".

Van het een kwam het ander, organisaties boekten Cnoops voor bruiloften en verenigingsfeesten, eerst nog regionaal maar al spoedig door de hele provincie. Hij kwam in beeld bij de Culturele Raad Limburg (een onderafdeling van "Veldeke", dat zich speciaal bezighoudt met het behoud van de Limburgse volkscultuur, onder meer het Limburgs dialect), die in die tijd de Limburgse Buutteredner-kampioenschappen organiseerde en in 1961 kreeg hij het verzoek om voor het eerst mee te doen aan de Provinciale Buuttekampioenschappen in Maastricht.

Nadat hij in 196] voor de tweede maal had deelgenomen aan het Limburgse Buuttekampioenschap in Beek, werd hij bij zijn derde deelname in 1963 in Eijsden de glorieuze winnaar met zijn legendarisch buut 'De Jaeger'. Zijn naam was nu definitief gevestigd en de lovende recensies in de kranten, de interviews en de optredens voor de radio zorgden voor nog meer naamsbekendheid. Zelfs het NTS-journaal berichtte over zijn behaalde kampioenstitel en hij maakte een legendarisch, 15 minuten durend, optreden op Oudejaarsavond in het TV-programma Voor de vuist weg van Willem Duys. Hij werd ook gevraagd om op te treden in de TV-shows van grootheden als Mies Bouwman, Pim Jacobs, André van Duin en De Mounties.

In 1964 trad Cnoops in zijn eigen Maasbracht slechts op als gastbuutteredner in het door carnavalsvereniging 'De Hoonder' georganiseerde buuttekampioenschap, maar in 1965 was hij in Sittard weer van de partij om voor de hoofdprijs mee te dingen en werd hij opnieuw Limburgs kampioen met de buut als 'Architect'. Het succes kende geen grenzen en vele verzoeken om ook buiten het carnavalsseizoen optredens te doen waren het gevolg.

In 1966 nam hij deel aan een wedstrijd waar vier voormalige Limburgs buuttekampioenen het tegen elkaar opnamen. Hij wist deze concurrenten achter zich te laten en won de wedstrijd met de buut 'Directeur van de Verzekeringsmij. De Mondelinge Knoops Algemene 1911'. Zijn overwinning leverde hem de 'Gouden Narrenkap' op.

In 1971 werd Cnoops voor de derde maal Limburgs buuttekampioen, ditmaal in Roermond met de buut 'De Douanier'. Dit was meteen zijn laatste deelname aan het buuttekampioenschap onder zijn motto: Na drie keer kampioen te zijn geweest geef je de anderen ook een kans.

Hij reisde het hele land door om zijn humor uit te dragen en trad tien jaar lang op in het populaire radioprogramma Kom eens langs in... van Karel Prior. In 1982 was hij zelf de hoofdpersoon in dit programma. Hij trad ook op voor 'Hollandse Clubs' in Singapore, Brazilië, Curaçao en in Zuid-Afrika bezoekt hij zowel Kaapstad als Pretoria. Met het orkest Freddy Golden van Jan Kok trad hij op in Zwitserland, Oostenrijk en op de Canarische Eilanden.

Toen hij in bij de PTT-post met de VUT kon gaan, bleef hij zijn werk, dat ondertussen zijn levenswerk was geworden, als hobby uitoefenen. Tegenwoordig staat hij, vooral in de carnavalstijd, nog vele malen per week op de planken om zijn humor te presenteren. In 2004 bereikte hij een mijlpaal in zijn optredens toen hij zijn 4 x 11 jaar jubileum als artiest vierde en waarbij hem tevens de eretitels 'Limburger van Verdienste' en 'Ereburgerschap van Maasbracht' werden verleend.

Pierre Cnoops is lid van het Groot Limburgs Buuttecomitee, de huidige organisator van de Limburgse Buuttekampioenschappen welke onder auspiciën van het L.V.K.A. (Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten) worden gehouden en waarvan hij tevens bestuurslid is. Ook is hij betrokken bij de organisatie van het Tonpratersgala in [Hulst in Zeeland.


Pierre Cnoops heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Pierre Cnoops heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Pierre Cnoops heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Die Fledermaus - Johann Strauss jr. Uitvoerende Limburgs Symphonie Orkest 1975/1976 20 september 1975 Walter Pohl
De jachtbuut Uitvoerende Stichting Theaterwerkplaats Limburg Het Kruis van Bourgondië 1997/1998 2 december 1997 Floor Huygen

Onderscheidingen

 • 1967: Buitengewoon Erelid van de studentenvereniging der Economische Hogeschool Rotterdam
 • 1967: Benoeming tot Doctorandus Humoris Sausa aan de NUL (Narren Universiteit Limburg).
 • 1969: Orde van het Gulden Wammes in Maaseik
 • 1970: Professor aan de NUL
 • 1971: Vice Manjefieke Rector van de NUL
 • 1972: Manjefieke Rector van de NUL
 • Medaille van het Rode Kruis
 • Martien Stollmanprijs (van de legendarische Globetrotters) te Heerlen
 • Gouden legpenning van de gemeente Genk
 • Erelegpenning van de stad Roermond en de stad Sittard
 • Zilveren Buut, medaille van verdienste van de B.C.L.
 • Limburger van Verdienste
 • Ereburgerschap van Maasbracht
 • De ontvangen carnavalsonderscheidingen zijn niet meer te tellen. Waarschijnlijk heeft hij van alle plaatsen en alle verenigingen in Nederland er wel een ontvangen.
 • 2004: Orde van de Gulden Humor
 • Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Trivia

 • Vervoersmaatschappij Veolia Transport heeft één van haar dieseltrein stellen op de Maaslijn vernoemd naar Cnoops. Velios-treinstel 208 is voorzien van een portret van Pierre Cnoops aan de buitenzijde en informatie over hem aan de binnenzijde.

Externe link/bron

Bronnen