De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-R1975-010-1&b=400

De Mounties was een Amsterdams komisch duo dat in 1946 werd opgericht door Chris Houthuizen en Ab Smit. De naam is overigens niet daaraan te danken aan dat De Mounties in de begintijd zouden hebben opgetreden in uniformen van de Royal Canadian Mounted Police, dit is slechts een fabeltje. De oorspronkelijk bedoelde naam van het duo was "De Monties", een verwijzing naar Generaal Montgomery en naar een bekend dropje uit die tijd. Echter door een zetfout van de drukkerij stond er op de visitekaartjes "De Mouties". De drukkerij had de N per ongeluk omgedraaid. Wegens tijdnood (de kaartjes moesten datzelfde weekend al rondgedeeld worden) werd er maar een N tussen de U en de T gezet, waardoor de naam De Mounties een feit was geworden.

De beginjaren / 1946-1955

Na te zijn opgericht in 1946 treden Smit en Houthuizen als twee komische gitaristen op in zalen in en rond Amsterdam en maken daarmee een begin met de opbouw van De Mounties. In 1948 wil Smit samen met Houthuizen doorgaan als beroepsartiest, maar Houthuizen ziet dat niet zitten omdat hij een goede baan heeft bij een vijlenfabriek en die niet op wil geven. Smit stapt daarop uit De Mounties en gaat verder als beroepsartiest samen met Herman Kortekaas (later bekend als Kokki in de televisieserie Peppi en Kokki) in het muzikaal komische duo The Merry Singers. De plaats van Smit in De Mounties wordt in 1948 opgevuld door Piet van Bambergen, later beter bekend onder zijn artiestennaam Piet Bambergen. Bambergen speelt dan wel geen gitaar, maar dat was op zich geen probleem.

Als in 1950 ook Bambergen door wil als beroeps en ook nu Houthuizen zijn baan niet op wil geven, stapt Houthuizen uit De Mounties om zich volledig te richten op zijn werk in de vijlenfabriek waar hij inmiddels chef is. De plek van Houthuizen wordt in 1950 opgevuld door Fred Plevier die – net als zijn voorgangers Smit en Houthuizen - een getalenteerd gitarist is. Bambergen geeft zijn beroep als diamantbewerker op en samen met Plevier werkt hij verder als De Mounties. In de jaren die volgen breiden ze de bekendheid van De Mounties verder landelijk uit. Het repertoire dat Bambergen en Plevier brengen is sinds 1946 niet gewijzigd, maar dat is ook niet nodig in deze tv-loze beginjaren. Midden jaren vijftig traden ze op in het programma Gein met Lou en Hein van Lou Bandy en Heintje Davids en in de Johnny Jordaan show.

Begin 1956 voltrekt zich echter een drama bij De Mounties. Tijdens een plaatopname krijgt Plevier op 25-jarige leeftijd een hartaanval die hij ternauwernood overleeft. De doktoren geven Plevier het dringende advies om te stoppen met het jachtige artiestenbestaan, waarna Plevier uit de Mounties stapt.

De jaren / 1956-1965

Piet Bambergen is door het noodlot zijn partner kwijtgeraakt en zit met de handen in het haar. Er is net een lucratief contract getekend voor een tournee door België en tevens voor optredens voor Nederlandse en Belgische militairen in Duitsland en Frankrijk. De tijd dringt, want het eerste optreden is al binnen een week.

Bambergen wendt zich hierop tot zijn voorganger Smit – die dan nog steeds samenwerkt met Herman Kortekaas - en vraagt hem of hij de plek van Plevier in wil nemen. Smit is immers als schrijver van het repertoire zeer bekend met de act van De Mounties en net als Plevier een begaafd gitarist. Na overleg tussen Smit en Kortekaas wordt besloten The Merry Singers op te doeken. Smit kan dan verder als Mountie en Kortekaas kan zich wijden aan zijn primaire passie: het circus. Kortekaas gaat samen met John van Essen – de latere Peppi – werken bij Circus Renz als het beroemde clownsduo De Kamée’s.

Smit en Bambergen gaan samen repeteren en staan binnen een week op de planken. Ze werken een zeer succesvolle tournee af en timmeren verder aan het succes van De Mounties. Delen van het repertoire van The Merry Singers worden geïntegreerd in de act van De Mounties, wat een groot succes blijkt te zijn. Talloze optredens in binnen- en buitenland volgen en de ster van De Mounties rijst hoger dan ooit. In 1959 nemen Smit en Bambergen op de labels van Decca, Olympia en Telefunken tevens drie platen op met in totaal zes nummers, zoals De Spaarpot, Wat jij vertelt en Het Witte Kasteel.

Begin 1960 ontstaat er echter onenigheid tussen Smit en Bambergen over de verdeling van de gage. Bambergen wil als punchliner meer dan 50% van de gage krijgen wat Smit – als schrijver van het gehele repertoire – pertinent weigert.

Dit wordt een onoverkomelijk conflict en eind juni 1960 stapt Smit uit De Mounties. Wederom zit Piet Bambergen met de handen in het haar, want ook nu liggen er op zeer korte termijn vele lucratieve optredens in het verschiet.

Piet Bambergen wendt zich hierop wanhopig tot zijn oude partner Fred Plevier, en Plevier laat zich door Bambergen overhalen weer terug te keren in De Mounties. Pleviers gezondheid is inmiddels verbeterd, maar niet optimaal. Toch besluiten Bambergen en Plevier de gok te wagen. En met succes.

Hun grote doorbraak kwam op 10 september 1961 toen ze hun eerste televisieoptreden kregen in de Rudi Carrell Show. Hierin traden ze op als twee loodgieters. Door dit optreden waren ze in één klap landelijk bekend. Na hun optreden bleven de Mounties regelmatig terugkeren met komische acts in de Rudi Carrell Show. In 1965 bood Rudi Carrell Bambergen aan om net als hij in Duitsland te komen werken, maar dan zonder Fred Plevier. Bambergen had in vier Duitse televisieshows namelijk een succesvol optreden gegeven. Omdat naast hun optredens ook een hechte vriendschap was ontstaan tussen Bambergen en Plevier, ging hij niet op het aanbod van Carrell in.

In 1965 zouden de Mounties een eigen televisieshow bij de VARA krijgen, maar op 5 oktober kreeg Fred Plevier tijdens een camerarepetitie een hartaanval. Hij was op dat moment in de rol van inbreker aan het ontsnappen via een luchtballon, maar viel door de hartaanval naar beneden en overleed ter plekke. Een maand na Pleviers dood scoorde het duo nog een klein top 40-hitje met Wie, is wie, groot schandaal in onze familie dat kort voor de dood van Plevier was opgenomen. Het nummer was een cover van Shawn Elliots Shame and scandal in the family, dat dat jaar een grote hit was. Het was nu begin 1966 en wederom stond Bambergen alleen als Mountie.

De jaren / 1966-1996

In 1966 vond Bambergen een nieuwe partner in René van Vooren, de zoon van René Sleeswijk. Van Vooren had Plevier als eens eerder toen die ziek was, vervangen. Hoewel Bambergen nooit zo'n goede vriendschap opbouwde met Van Vooren als met Plevier, werd het nieuwe duo zeer succesvol. In 1967 maakten de Mounties voor de AVRO de komische televisieserie De man zonder hoofd: een van oorsprong Britse serie die door Van Vooren vertaald werd. Een jaar later maakten ze De Mounties show, een televisieprogramma met sketches en liedjes dat de AVRO tot 1974 zou blijven uitzenden. In diezelfde tijd begonnen ze ook met een succesvolle revue. In 1976 wordt De Mounties show overgenomen door de TROS, die het programma tot midden jaren tachtig blijft uitzenden. Een vaste gast in de Mounties Show is Joke Bruijs. Na die tijd begonnen de Mounties met een reeks blijspelen die ook op televisie worden uitgezonden. In deze komische toneelstukken waren ook vaak rollen weggelegd voor Rudi Falkenhagen, Jaap Stobbe, Joop Doderer, Bruni Heineke en Monique Smal. René van Vooren zorgde meestal voor de Nederlandse vertalingen van deze van oorsprong Engelse of Franse toneelstukken. De bekendste kluchten van De Mounties zijn Drie in de pan, Lief zijn voor elkaar, Er is er één jarig en Privé voor twee.

Vanaf de jaren negentig werkte Piet Bambergen voornamelijk zonder René Van Vooren. Zo speelde Van Vooren niet mee in de klucht Pappie, hier ben ik, waarin Bambergen een hoofdrol speelde. Verder speelde hij in 1992 een hoofdrol in de comedyserie Tax free en vertolkte hij in 1994 de rol van Doolittle in My fair lady. Een paar maanden na de première werd hij echter getroffen door een hersenbloeding en later een maagbloeding. Op 15 juni 1996 overleed hij op 65-jarige leeftijd tijdens een vakantie op Kreta bij zijn dochter Tanya aan een hartaanval. Dit betekent het definitieve einde van De Mounties.

René van Vooren werkte na die tijd bij Joop van den Ende. Hij overleed op 25 november 1998 in Blaricum aan de gevolgen van kanker.

Bezetting

Samenstelling

  • 1946-1948 Ab Smit & Chris Houthuizen
  • 1948-1950 Piet Bambergen & Chris Houthuizen
  • 1950-1956 Piet Bambergen & Fred Plevier
  • 1956-1960 Piet Bambergen & Ab Smit
  • 1960-1965 Piet Bambergen & Fred Plevier
  • 1965-1996 Piet Bambergen & René van Vooren

Voorstellingen

Een overzicht van de: voorstellingen die door dit duo zelf zijn geproduceerd, voorzover geregistreerd.

Decorontwerpen van Anton Misset

Grafisch vormgever en decorontwerper Anton Misset (1935-2006) heeft jarenlang de decors voor De Mounties ontworpen. Hier vindt u enkele decorontwerpen voor De Mounties Revue uit 1978, uit de collectie van Theater Instituut Nederland.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=T010968.000&b=300 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=T010969.000&b=300

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=T010972.000&b=300 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=T010990.000&b=300

Discografie

  • 1958 - Jij Bent Het Neusje / Het Witte Kasteel - 78rpm10"single - OLYMPIA - 6078
  • 1958 - Wat Jij Vertelt / De Spaarpot - 78rpm10"single - DECCA - M 64 176
  • 1959 - Waar Werk Je Nu, Marie? / Weet Je Wat Ik Zou Willen? - 7"single - TELEFUNKEN - UH 9329
  • 1962 - Ching Ching Ching / Een Eskimo In Mexico - 7"single - PHILIPS - PF 318 711
  • 1963 - Wie-Wie Heeft M'n Nijptang / Een Eskomo In Mexico - 7"single - PHILIPS - JF 327 541
  • 1964 - De Pretzel / De Mountel Beatles (She Loves You) - 7"single - CNR - UH 9695
  • 1965 - Wie, Is Wie, Groot Schandaal In Onze Familie / Moet Je Eens Horen ... - 7"single - OMEGA - 35 456
  • 1966 - De Mooie Mannen / Oh, Wat Een Zoen - 7"single - OMEGA - 35 751
  • 1966 - Waar Was Jij Toen Het Schip Is Gestrand / De P.P.P.P. (Good Time Joe) - 7"single - OMEGA - 35 752
  • 1968 - Bij De Steert (Van Jaap De Schilleman Z'n Peerd) (La Bussola) / Kobussie - 7"single - PHILIPS - JF 334 629
  • 1970 - Kouwe Voeten / Van De Regen In De Drup - 7"single - PHILIPS - JF 336 609
  • 1970 - Moeder, Wie Is M'n Vader / In Een Rondvaarboot - 7"single - PHILIPS - JF 336 698
  • 1970 - Mounties Show - 12"LP - POLYDOR - 2441 014
  • 1970 - Alida / Het Is Voorbij - 7"single - POLYDOR - 2050 065
  • 1971 - Orchidee / Een Kleintje Pils - 7"single - POLYDOR - 2050 143
  • 1972 - Heya Heya Ho / Kijk Maar Uit - 7"single - IMPERIAL - 5C 006 24683
  • 1973 - Heya Heya Ho / Hasta La Vista - 7"single - IMPERIAL - 5C 006 24687
  • 1973 - Hasta La Vista / Héla Kijk Uit - 7"single - IMPERIAL - 5C 006 24864
  • 1975 - Doe Jij Nou Maar Gewoon / Onder De Rook van Amsterdam - 7"single - EMI - 5C 006 25325
  • 1975 - Wat Is Het Leven Zonder Vrouwen / Al Die Popmuziek - 7"single - EMI - 5C 006 25334
  • 1975 - De Mounties - 12"LP - CAPRI - CA 159
  • 1976 - Panta-Lone / Zolang Je Leunen Kan - 7"single - PHILIPS - 6012 686
  • 1981 - Op 't Hoekje Brandt Nog Licht / Laat De Dokter Maar Schuiven - 7"single - DURECO - 4507

Hitparade

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
De Spaarpot 9-2-1959
Wat Jij Vertelt 9-2-1959
Jij Bent Het Neusje 1959
Het Witte Kasteel 1959
Weet Je Wat Ik Zou Willen 1960
Waar Werk Je Nu Marie? 1960
Wie is wie (groot schandaal in de familie) 6-11-1965 35 3
Wie is wie (groot schandaal in de familie) 4-12-1965 27 3
Wie is wie (groot schandaal in de familie) 15-1-1966 39 1
Het is voorbij 14-11-1970 tip
Heya heya ho 24-2-1973 tip
Op 't hoekje brandt nog licht 16-1-1982 tip

Bronnen