De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

</protect> http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxx118.0229-1&b=400

Philip Freriks in De Grote Verkiezingsshow, Het Zuidelijk Toneel, 2008. Foto: Phile Deprez.

Biografie

Philip Freriks (1944) is een Nederlands journalist. Van 4 maart 1996 tot en met 18 december 2009 was hij presentator bij het NOS Journaal. Daarnaast presenteert hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Freriks werd geboren als zoon van een ambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en een gemeenteraadslid voor de PvdA.

Journalist

Tijdens zijn opleiding aan de middelbare school werkte hij al bij het Nieuw Utrechts Dagblad, de Utrechtse editie van Het Parool. Na in 1965 zijn HBS-diploma te hebben behaald, vertrok Freriks naar Parijs, waar hij politieke wetenschappen studeerde. Vanaf 1971 werkte hij als buitenlandcorrespondent voor Het Parool, en voor de omroepen de TROS, de VARA en de VPRO. Van 1974 tot 1977 werkte hij in Nederland bij de VARA en als buitenlandcorrespondent voor de Franse krant Le Monde.

Sinds 1977 werkt hij weer in Parijs. Hij was toen tevens de Parijse correspondent van de NOS, maar werkte niet meer voor de TROS. In 1985 stapte Freriks over van Het Parool naar de Volkskrant. In 1993 stopte hij als buitenlandcorrespondent.

Presentator

Hij presenteerde samen met Leoni Jansen in het seizoen 1989-1990 de wekelijkse mediarubriek Lopend Vuur voor de NOS-televisie. Het seizoen daarna zonder haar. Hij maakte drie seizoenen (vanaf 1991), met Henk Pröpper, het boekenprogramma Passages (NPS) en het geschiedenisprogramma De tijd staat even stil (NCRV). Ook presenteerde hij een aantal malen De avond van de korte film en De avond van het boek tgv de uitreiking van de Libris Literatuurprijs, oa samen met Petra Possel.

Op zijn initiatief - en naar Frans voorbeeld, waar een nationaal dictee reeds traditie was - startte de NOS in december 1990 het jaarlijks af te nemen Nationaal Dictee Nederlandse Taal in de zaal van de Eerste Kamer te Den Haag. Toen het Dictee een jaar later ook in Vlaanderen werd uitgezonden en er dus Vlamingen mochten deelnemen, werd de naam gewijzigd in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Vanaf 1 januari 1996 presenteerde hij het achtuurjournaal van de NOS (een grote, geheime wens). Hij zou per 1 januari 2006 worden opgevolgd door Charles Groenhuijse], maar bleef aan toen Groenhuijsen onverwacht werd ontslagen nog voor hij zijn eerste journaal had gepresenteerd. Uiteindelijk presenteerde hij op 18 december 2009 zijn laatste journaal. Ook presenteerde hij meerdere malen De Nationale Bijbeltest samen met Mieke van der Weij. Hij is daarnaast de stem in het KRO-programma Profiel, waarin hij alleen aan het begin van elke aflevering in beeld was.

Vanaf juli 2008 maakt Freriks in Frankrijk reportages op locatie, voor het programma-onderdeel Le Tour de Fifi in De Avondetappe van Mart Smeets.

In november 2008 presenteerde Freriks samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal rechtstreeks vanuit Washington de uitzending waarin verslag werd gedaan van de historische verkiezing van Barack Obama tot president van de VS. In augustus 2009 presenteerde hij drie dagen achtereen een deel van het achtuurjournaal vanuit Kaboel in Afghanistan, waar op 20 augustus presidentsverkiezingen werden gehouden. Freriks heeft op 18 december 2009 zijn laatste achtuurjournaal gepresenteerd en is vanaf januari 2010 opgevolgd door Rob Trip als nieuwslezer.

Sinds 2005 is Philip Freriks ambassadeur van de CPNB-campagne Nederland Leest.

Theater

Naast zijn journalistieke werk, heeft Freriks de laatste jaren tot twee maal toe een succesvolle theatertournee door Nederland gemaakt. Hij schreef en trad op met het tekstmuziekprogramma Ik herinner me (vanaf 2001) en vervolgens met Gare du Nord (2004). Hij was meerdere malen verteller in kameropera’s van het gezelschap Piccoli Olandesi olv Marc Panthus. In het najaar van 2008 speelde hij de rol van rechter in De Grote Verkiezingsshow, de zaak tegen de familie Alleman van het Zuidelijk Toneel. De rol leverde hem lovende kritieken op. Hij was in 2009 verteller bij (kronings)concerten van de Bachvereniging olv Richard Egarr. Met dezelfde dirigent en studenten van de Dutch National Opera Academy deed hij ook de ‘making of’ van de opera Clemenza di Tito van Mozart op het Festival Classique in Haag (juni 2010). Ook in 2010: theatertournee met de Afscheidsmonologen. Verteller in Claus van John Leerdam.

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bibliografie

  • 2003 - De Meridiaan van Parijs, Uitgeverij Conserve
  • 2003 - Gare du Nord, Uitgeverij Conserve
  • 2003 - Ik herinner me... theaterteksten, Uitgeverij Conserve
  • 2003 - Schilders van Parijs (kunstboek voor kinderen), Uitgeverij Waanders
  • 2005 - Jantje (over zijn oudste broer die bij de bevrijding van Groningen werd doodgeschoten), novelle, Uitgeverij Conserve
  • 2009 - Les chats de Lili / De katten van Lili, met schilderijen van Lili Freriks, Uitgeverij Conserve

Achtergrond

Freriks wordt beschouwd als een niet-alledaagse presentator van het NOS-journaal door zijn soms bloemrijke taalgebruik en zijn talrijke versprekingen (die hem de bijnaam 'Philip de Hakkelaar' bezorgden).

Freriks zei ooit: "Bij het Journaal sleutel ik veel aan teksten. Ik heb bij de krant geleerd dat je veel woorden kunt weglaten, zoals 'namelijk' en 'want'. Dat is overbodige rommel, dat schrap ik. Net als 'huidige'. Als ik dat vroeger gebruikte, zei mijn chef 'Had 'ie een dikke huid?' Je stoeit met materie. Het is ambachtelijk werk, je componeert mooie teksten. Dat is het leuke van het Journaal."

Freriks is getrouwd met een Française, Lili, en heeft één zoon. Lili Freriks heeft steeds voor diverse filmfestivals gewerkt, zoals Festival de Lille, Filmfestival Rotterdam, Cinémathèque française, Centre Pompidou, Documentary Kopenhagen en Sunnyside of the Doc Marseille, maar heeft sinds enige jaren de schilderkunst opgepikt. In 2006 en 2007 heeft zij geëxposeerd in Amsterdam: 'Peintres Francais en Amsterdam'.

Externe links

Bronnen