De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPeter Diamand
GeborenBerlijn 1913
Berlijn
Overleden16 januari 1998
BeroepDirecteur

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002006169_001&b=400

Peter Diamand met Maria Callas. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Biografie

Peter Diamand werd in 1913 geboren in Berlijn en vluchtte in 1933 voor de nazi's naar Amsterdam. Tot zijn vertrek uit Europa in 1939 was hij secretaris van pianist Arthur Schnabel. Tijdens de oorlog was Peter Diamand betrokken bij het Joods Symfonie Orkest, waarin de nazi's alle Nederlandse musici van joodse afkomst concentreerden. Hij werd opgepakt en afgevoerd naar Westerbork, maar werd weer vrijgelaten omdat hij volgens de Duitse administratie 'te vroeg' was opgepakt en daarmee hun administratie in de war stuurde. Peter Diamand dook vervolgens onder.

In die onderduikjaren maakte hij samen met Henk Reinink, de latere secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, plannen voor het stichten van een Holland Festival. Na de oorlog werden die plannen werkelijkheid en in 1947 werd het Holland Festival opgericht. Peter Diamand werd directeur en bepaalde in elk opzicht het beleid. Hij vond dat het Holland Festival alleen het beste en de besten op het gebied van muziek, opera en ballet naar Nederland moest halen. Door zijn toedoen zong Kathleen Ferrier Glucks Orfeo in Nederland en in 1959 trad ook Maria Callas op in Amsterdam. Hij haalde daarnaast, onder vele andere prominenten, Giulini naar Nederland. Hij was zelf het meest trots op zijn bijdrage aan de grotere bekendheid van de opera's van de Tsjechische componist Janácek die bij het Holland Festival hun eerste Nederlandse opvoering beleefden.

Peter Diamand vertrok in 1965 naar Schotland waar hij directeur werd van het vermaarde Edinburgh Festival, een functie die hij tot 1978 bekleedde. Daarna werd hij directeur van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen en was hij adviseur van het Orchestre de Paris. Peter Diamand werd 84 jaar.

Overig

Het archief van het Holland Festival (tot 1987) bevindt zich in de Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen

  • Theater Instituut Nederland