Overleg TheaterEncyclopedie:Ontologie van de TheaterEncyclopedie/Oorspronkelijke titel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deze pagina bevat vragen, opmerkingen en ideeën over de pagina TheaterEncyclopedie:Ontologie van de TheaterEncyclopedie/Oorspronkelijke titel.

NIEUW ONDERWERP TOEVOEGEN

Vergeet niet je bericht te onderteken met vier "tilden": ~. Je bericht wordt dan automatisch met jouw gebruikersnaam ondertekend (inclusief tijd en datum - timestamp), zodat duidelijk is dat jij de afzender bent!

Meer hulp voor het gebruik van overlegpagina's vind je hier (alleen in het Engels).

Voorgeschiedenis van de samenstelling van paginatitel van productiepagina's

In de inleiding wordt het begrip Paginatitel gebruikt. In mijn beleving ben ik betrokken geweest bij de invoering van dit begrip. Wellicht is het goed te vermelden waarom ik dat denk.

Ik kwam al snel in 2012 tegen dat op de pagina van een voorstelling die bv een festival in première was gegaan, dit festival als de producent in de titel werd vermeld en niet de in mijn ogen de werkelijke producent: het artistiek producerende gezelschap. Dat vond ik niet terecht en heb daar veel en lang over gezeurd. Zo ontbraken in overzichten, die toen te maken waren, de voorstellingen van de betreffende artistieke (co-)producent); ik vond dat niet juist.

Er is toen behoorlijk gerommeld, door mij, o.a. door de voorstellingen dubbel in te voeren met de co-producent in de titel. Gonneke is met herstel bezig geweest. De sporen van dat gerommel zijn volgens mijn nog op diverse plaatsen terug te vinden. Uiteindelijk werd toen een oplossing gevonden door het veld Paginatitel in te voeren. Hierdoor staat in de titel van een voorstelling in de kop de naam van co-producent vermeld en in de overzichten blijft de producent staan, meestal een festival. Zie bv het overzicht van de voorstellingen van New York City Ballet.

Het leek mij goed deze aangelegenheid in herinnering te roepen, wellicht ten overvloede.

bron: e-mail d.d. 14-2-2020 van Gebruiker:Siang - Bmulckhu (overleg) 14 feb 2020 17:44 (CET)


Eerste bevindingen na eerste invoer

Een paar overdenkingen/punten waar ik tegenaan ben gelopen bij het aanmaken van de eerste pagina's. Ze zijn over het algemeen niet per se technisch van aard, maar wel iets waar we rekening mee moeten houden.

  • De invoer van 'gebaseerd op' of een van onderliggende opties blijft nog niet in alle gevallen goed invulbaar, in die zin dat het niet altijd terug te brengen is naar titel en auteur. Zie bijvoorbeeld Arsenic and Old Lace - Joseph Kesselring en de inspiratiebronnen.
  • We zouden moeten overleggen wie de auteur is bij bijvoorbeeld opera en musical. Over het algemeen zijn de componisten namelijk bekender dan de auteur van het libretto/script. Zie voorbeeld Aida - Giuseppe Verdi en Antonio Ghislanzoni, waarbij Aida van Verdi meer belletjes doet rinkelen dan Aida van Ghislanzoni, terwijl concreet dat laatste ingevoerd zou moeten worden.
  • Een productie verschijnt alleen in de overzichtslijsten van producties (incl. alternatieve titels) op het moment dat de titel overeenkomt, ofwel de (alternatieve) titel bij de productie als 'oorspronkelijke titel' is ingevoerd. Hier komt Adlib echter om de hoek kijken. Zie voorbeeld Gijsbreght van Aemstel, waar ik de oorspronkelijke titel aan de productiepagina had toegevoegd, maar deze door Tinbot weer is verwijderd.

Wellicht dat dit bij verdere implementatie vanzelf opgelost wordt.

Milcof (overleg) 2 apr 2020 17:41 (CEST)

Update 1 juli 2020

Na het aanmaken van enige pagina's door Siang zijn er een aantal kwesties tot nadenken:

  • In veel gevallen is er niet zozeer een publicatiedatum bekend, dan wel een datum van de eerste opvoering. De wens zou zijn om publicatiedatum te vervangen in wereldpremière.
  • Auteur is een begrip dat breed opgevat kan worden. In de brede zin zou een choreograaf ook auteur kunnen zijn, in de betekenis dat hij de dansvoorstelling signatuur geeft. Als het puur gaat om tekst, is er ook onderscheid te maken in het schrijven van de tekst (zoals Shakespeare), of iemand die voor opera/musical verantwoordelijk is voor het libretto, het book en/of de lyrics. De wens zou zijn om auteur te vervangen door tekst.
  • In het verlengde daarvan zou het logisch zijn om componist te vervangen door muziek.

Tevens is er onduidelijkheid over wanneer iets een 'Werk' is. Dit hangt deels samen met een definitieprobleem met 'repertoire' binnen verschillende disciplines. Bij toneel is het duidelijk: er zijn een aantal stukken die wereldwijd veel gespeeld worden, denk aan Shakespeare, Ibsen, etc. Bij opera, maar vooral ook bij ballet, ligt dit net wat anders. Het Nationale Ballet kan een bepaalde voorstelling al twintig jaar op hun 'repertoire' hebben staan. In ballet met 'repertoire' eigenlijk 'het cv' van een gezelschap bedoeld.

De link tussen een Hamlet uit 2020 tot de tekst van Shakespeare uit 1597 is nog duidelijk aanwezig: de tekst. Bij ballet ontbreekt vaak de tekst en kan een versie van Het Zwanenmeer uit 2020 zich slechts baseren op de overlevering van de oerversie uit 1895.

De conclusie voor nu, is dat het huidige formulier nog niet toereikend is voor de definitie van 'repertoire' die binnen de discipline dans wordt gehanteerd. Binnen de oorspronkelijke gedachte achter een Werkpagina zijn er slechts een paar balletstukken die plaats zouden kunnen krijgen, terwijl het volgens de 'dans-definitie van repertoire' (zoals Siang dus op deze pagina beschrijft) eigenlijk breder zou moeten voor de dansliefhebbers van de TE.

Het voorstel, in overleg met gebruiker Siang, is om verschillende formulieren te creëren voor verschillende disciplines.

HUIDIG FORMULIER MUZIEKTHEATER DANS
Paginatitel Paginatitel Paginatitel
Gebaseerd op Gebaseerd op Gebaseerd op
Overige inspiratiebronnen Overige inspiratiebronnen Overige inspiratiebronnen
Tekst Tekst Tekst
Muziek Muziek Muziek
Choreografie Choreografie
Wereldpremiere Wereldpremiere Wereldpremiere
Plaats Plaats Plaats
Premieregezelschap
Synopsis Synopsis Synopsis
Theaterwerk/Repertoire Theaterwerk/Repertoire Theaterwerk/Repertoire
Titelmuziek
Bewerkingsmuziek
Oorspronkelijke titel

Besluitvorming over bovenstaande op 15 juli 2020

  • Wereldpremière wordt als extra veld toegevoegd
  • Auteur blijft bestaan, maar wordt onderverdeeld in velden voor
    • Tekst
    • Libretto
    • Lyrics
    • Book
    • Muziek
    • Choreografie
  • Om het onderscheid tussen een 'Werk' en een 'Productie' duidelijk te houden, voeren we in principe alleen 'repertoire' in in de betekenis van 'veel gespeeld werk'. Voor toneel is bijvoorbeeld deze lijst aan te houden.
  • Voor ballet en opera wordt ook bovenstaande definitie aangehouden, en dus niet 'het repertoire' in de betekenis van 'het cv van een gezelschap'. Als uitgangspunt zijn deze balletvoorstellingen en deze operavoorstellingen te nemen.
  • Het is wel mogelijk om van Romeo en Julia (ballet) een eigen Werk-pagina te maken, naast de Werkpagina van Romeo and Juliet - William Shakespeare.
  • Echter: er moet nog onderzocht worden hoe de overzichtslijsten in dit soort gevallen toch kloppend blijven.