Nooy's Volkstheater - De start

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Door Marilyn Rojot

In het archief: Portret van Carry Tefsen in Ronde Ka

De Theatercollectie is in het bezit van allerlei soorten prenten en ontwerptekeningen. Eén daarvan is een portret van Carry Tefsen geportretteerd als titelpersonage in ‘Ronde Ka’, gemaakt door Sonja Dwinger. Het kleurenpalet van de afbeelding heeft iets weg van een sepia foto. Wellicht is dat niet toevallig: de voorstelling die door Nooy’s Volkstheater in seizoen 1980/1981 ten tonele wordt gebracht, grijpt namelijk terug op de goede oude tijd; als het ware bladerend door een fotoalbum.

Portret van Carry Tefsen in Ronde Ka 68552.jpg

Het Nooy’s Volkstheater was een reactie op een al langer bestaand gezelschap: Het Amsterdams Volkstoneel. Dit gezelschap stond onder leiding van de actrice Beppie Nooy (jr.). Zij nam de zakelijke en artistiek leiding op zich vanaf 1953 tot haar overlijden in 1979. [1] Het Amsterdams Volkstoneel kreeg daarmee een nieuw bestuur. De leiding werd overgenomen door Jules Croiset. Hij bleek een visie te hebben over de rol van het volkstoneel dat niet strookte met de visie van de zonen van Beppie Nooy. Hiermee dreigde, volgens de zonen, de toneeltraditie die Beppie Nooy in leven hield, te verdwijnen. De gebroeders Ger Hinrichs, Marty Hinrichs en Dick Nooy wilden de traditie juist behouden. “Zeg nou zelf…als je dit vak nou met de paplepel krijgt ingegoten […] Als je van ‘het vak’ houdt en dan uiteraard in de eerste plaats van dit specifieke genre… is het dan werkelijk zo vreselijk merkwaardig om, als je merkt dat het mis dreigt te gaan, samen met je broers, Nooy’s Volkstheater op te richten?” [2] aldus Marty Hinrichs.

Zodoende besloten de broers om in 1979 een eigen gezelschap op te richten. De eerste productie werd een ‘pareltje uit het verleden’: Ronde Ka, geschreven door Herman Bouber, Louis Davids en Margie Morris. Deze drie namen zijn grootheden uit het Nederlandse theatergeschiedenis die onlosmakelijk verbonden waren met het volkstoneel in het begin van de twintigste eeuw. De drie werkten samen vanaf 1917 en maakten onder andere ‘Bleke Bet’ en, misschien wel hun bekendste werk, ‘De Jantjes’.

Ronde Ka is een muzikale voorstelling die verschillende personages volgt in vijf bedrijven. Zo is het titelpersonage een jonge vrouw die in haar verleden een fout begaan heeft; Barend een man die ooit gevlucht is naar Amerika, maar nu zijn leven oppakt in Amsterdam; en is Billy Barends Amerikaanse vriend die de aandacht trekt van buurvrouw Griet. Deze en de vele andere personages banen zich allemaal een weg in Amsterdam. [3] Het stuk zelf speelt daarnaast met het verleden en een soort heimwee naar vroeger. Zo werden er liederen gezongen over de tijd van toen in onder anderen ‘Take me back to America’ en ‘’t wordt nooit meer zoals vroeger’. Maar tegelijkertijd werd er ook gekeken naar de toekomst en streven de personages naar het geluk. Dit blijkt uit de tekst van de liederen waarbij men droomt over ‘Luchtkastelen’, zingt over de liefde in ‘Als je van elkander houdt’, zichzelf moed inspreken in ‘Laat je kop niet hangen’ en stilstaan bij wat ze hebben in ‘Wees tevreden met ’n heel klein beetje’. [4] De hang naar het verleden en vooruitkijken naar de toekomst binnen Ronde Ka past dus perfect bij de gebroeders Ger, Marty en Dick en hun nieuwe start met Nooy’s Volkstheater.

Informatie archiefstuk: Titel: Portret van Carry Tefsen in Ronde Ka. Vervaardiger: Dwinger, Sonja. Datum: 1980. Beschrijving: Aquarel van een vrouw met opgestoken rood haar, zittend achterover geleund met een opgetrokken knie, in bruine wijde jurk. Op de achterkant een schets van een clownesk kostuum in blauw-grijze kleur. Er is ook eenzelfde portret gemaakt door Dwinger in groter formaat, zonder kleur en op een meer schetsende wijze, waarbij Tefsen in een andere houding zit.

Bronnen

  1. Ben Haveman, ‘Afscheid van de baaien rok’, NV De Volkskrant, ’s Hertogenbosch, jaargang 58: 17 november 1979.
  2. Ronde Ka. Programmaboekje. Hinrichs, Marty. Heiermann & Co. c.v. Publicatiejaar: 1980. beschikbaar via Novotheater:https://www.novotheater.nl/volkstoneel-sub-2
  3. Ibid.
  4. Ibid.