De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Carry Tefsen.png


Carry Tefsen in 1991

NaamCarry Tefsen
Geboren6 augustus 1938
Nieuwendam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Carla Tefsen (1938) is een Nederlands actrice, presentatrice en kunstschilder.

Biografie

Carry Tefsen werd geboren te Amsterdam. Als dochter van een vader die leraar ambachtsschool was te Amsterdam, werd haar afgeraden de entertainment in te gaan. Daarmee werd men in haar kringen niet voor vol aangezien.

Na de Pedagogische academie voor het basisonderwijs, die toen nog "kweekschool" heette, was ze eerst werkzaam als kleuterleidster. Later maakte ze een bescheiden begin in de showbusiness als danseres in de Moulin Rouge aan het Thorbeckeplein te Amsterdam. In het begin van haar televisiecarrière trok zij met de KRO-revue het land in, onder andere met Berry Kievits. In deze tijd veranderde zij haar voornaam in Carry.

Sinds de show in de "Moulin Rouge", begin zestiger jaren in Amsterdam, is Tefsen steeds actief geweest in de showbusiness. Ze heeft meegewerkt aan talloze theater-, film- en tv-producties - onder andere aan: Hou van Hollands in de jaren '60 Wat een land, wat een land van Wim Kan, Anatevka en De Man van La Mancha, Kort en Klein bij de VARA met onder andere Martin Brozius en Jeroen Krabbé; en musicals met Lex Goudsmit, De Jantjes van Beppie Nooy, Dag, dag heerlijke lach (een revue met André van Duin), Rooie Sien van Beppie Nooij jr., Wat Zien Ik!? (Paul Verhoeven), Blue Movie (Wim Verstappen), Keetje Tippel (Paul Verhoeven), Waaldrecht, Inpakken en wegwezen, K3 en het IJsprinsesje en Het kind van de buurvrouw bij Het Amsterdams Volkstoneel. Vanaf het seizoen 1980/1981 was zij een van de hoofdrolspelers bij "Nooy's Volkstheater. Bij dit gezelschap speelde zij onder andere in de musicalproducties: "Ronde Ka", "Oh, Waterlooplein" en "de Jantjes", waarin Tefsen de rol van Toffe Jans speelde. In december 2006 was Tefsen te zien als Opoe Withof in een remake van 't Schaep met de 5 pooten bij de KRO. In januari 2009 nam Tefsen de rol van Opoe Withof weer op zich in de nieuwe serie t Vrije Schaep en in 2010 wederom in t Spaanse Schaep.

Op 14 november 2010 ging in Koninklijk Theater Carré de nieuwe show "Omdat ik zoveel van je hou" in première. Hoogtepunten uit een eeuw volkstheater van de Nooij-dynastie waarin Tefsen meedoet.

Carry Tefsen heeft 27 april 2012 een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ontvangen. De actrice is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

In 2018 verscheen haar autobiografisch boek "Zestig jaar in de schijnwerpers" bij uitgeverij Spectrum

In 2013 speelt Carry Tefsen de hoofrol in de musical Flashdance.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Televisie

Bij het grote publiek werd Tefsen vooral bekend door haar rol als Mien Dobbelsteen in de VARA-serie Zeg 'ns Aaa (1980-1993).

Naast deze rol presenteerde zij eind jaren '80 ook het eerste dating-programma op de Nederlandse televisie: Op Goed Geluk. Ook hierna bleef zij actief in theater en televisie. Zij was onder andere te zien in de televisieseries De Garage (2000), Dichter op de Zeedijk (1999), BNN: K.R.S.T.M.S (1995), Filmpje! (1995), Vrouwenvleugel (1994), De Victorie (1994), Oog in oog (1990/1991) en in diverse musicals, waaronder de remakes van De Jantjes (1997/1998) en Anatevka (1998/1999). Ook maakte zij haar opwachting in de musical Oh Johnny en Irma La Douce (2001/2002).

In het seizoen 2003/2004 speelde zij wederom haar befaamde rol van Mien Dobbelsteen in het toneelstuk Zeg 'ns Aaa. In 2004/2005 speelde ze in een nieuwe bewerking van De Jantjes door Dick Hauser de rol van Tante Pietje. Deze rol heeft ze na de aanvang van de reprise overgedragen aan Jenny Arean, omdat de repetities voor het nieuwe stuk Champagne begonnen, dat in het theaterseizoen 2005/2006 te zien was. In het theaterseizoen 2007/2008 kroop Carry wederom in de huid van "Mien Dobbelsteen" in het nieuwe toneelstuk 'Zeg 'ns Aaa - Met de assistente van...'. Door het succes van de toneelversies van Zeg 'ns Aaa kwam er in 2009 een nieuwe versie van de serie Zeg 'ns Aaa.

Film

Tefsen speelde eveneens een bijrol in Piet Piraat en de Mysterieuze Mummie.

Trivia

Verder heeft Tefsen een grote voorliefde voor schilderen. Ze heeft al verscheidene kunstwerken tentoongesteld. Tefsen is op 13 mei 2009 overgrootmoeder geworden.

Bronnen