Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Wraak is een hoofdzonde. In ieder geval voor de christenen. Handel uit wraak en je weet dat dit jouw enkeltje hel wordt. In onze cultuur wordt het handelen uit wraak als iets slechts beschouwt. Wij handelen uit vergeving en barmhartigheid. Zo niet de Grieken, zij hadden het nemen van wraak tot hoge kunst heeft. Op misdaad zal wraak volgen en deze wraakactie lokt weer een andere uit totdat de goden besluiten dat de één of de ander het gelijk aan zijn kant heeft. Niet zelden heeft dat met willekeur of verveeldheid van de goden te maken. Ook in Nederland hebben we steeds meer te maken met culturen waarin niet meer wordt gedicteerd dat wraak af te keuren is, maar het vaak de enige manier is om de eer te herstellen. In Amerika speelt de president in op de wraaksentimenten van de bevolking om voor een tweede termijn herkozen te worden. Waarom is het niet slecht om van wraak te genieten?

Verhaal

In een late night voorstelling houden vier personages uit de Griekse mythologie een pleidooi voor het eerherstel van wraak. Vanuit de onderwereld bepleiten de vier de afschaffing van 'achterhaalde' principes als verdraagzaamheid en respect ten gunste van het motto oog om oog, tand om tand.

Vanuit Hades kijken Cassandra, Klytemnestra en Theseus terug op hun leven. Stukje bij beetje krijg je hun geschiedenis te horen en wat hun visie op wraak is. (Gerelateerd aan beelden en situaties in het heden) Twee vrouwen: kennis en beschaving versus de oer- woede. Cassandra versus Klytemnestra Cassandra vertegenwoordigt de wanhoop en de berusting. De last van de kennis maar er nergens mee terecht kunnen. Klytemnestra vertegenwoordigt het oergevoel van de wraak. Het gevoel waar we nooit naar mogen handelen. Het willen handelen naar die diepste emotie en daarin niet hysterisch maar koel en berekenend zijn. Het verhaal van Theseus biedt tegenwicht. Hij zet uiteen hoe wraakgevoelens de ratio kunnen overheersen en je verleiden tot het maken van troebele keuzes. De verhalen zijn niet moralistisch en het wordt aan het publiek overgelaten om zelf een standpunt in te nemen ten opzichte van de drie verhalen en dus de wraak.

Context

Deze voorstelling is de eerste voorstelling van het drieluik "The NME- Project" (Nemesis (Wraak), Moira (Noodlot) en Eros (Liefde) ), waarin bekende personages uit de Griekse mythologie en tragedies ten tonele worden gevoerd en tegen het licht van de hedendaagse maatschappij worden gehouden.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Bronnen