De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lou-Ten-Bosch.jpg


Lou Ten Bosch. Fotograaf onbekend.

NaamLou Ten Bosch
Volledige naamLudovicus Roelandus Marie ten Bosch
Geboren21 mei 1923
Rotterdam
Overleden5 januari 2018
Warnsveld
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Lou Ten Bosch studeerde in 1945 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Na het volgen van een mimecursus bij Rob van Houten vestigde hij zich in Dordrecht waar hij actief was als beeldend kunstenaar, en tevens pantomime voorstellingen gaf. Via zijn vrouw Ank Stumpel, assistente bij popppenspeler Henk Zoutendijk, kwam hij in aanraking met het poppenspel en met poppenspeler Jan de Nijs. Met de Nijs maakte hij zijn eerste poppenspelen waarmee zij vanaf midden jaren '50 voorstellingen gaven voor kinderen.

Eind jaren zestig ontwikkelden Lou Ten Bosch en Albert Winsemius, inmiddels beide tekenleraar aan de Pedagogische Academie te Dordrecht, Tejater Oei, een "Figurentheater". Bron van inspiratie was het figurentheater zoals dat in Praag (het Zwarte Theater) te zien was. In deze theater voorstellingen werd door middel van zwarte achtergronden en compleet zwart geklede artiesten de illusie gewekt dat voorwerpen in de ruimte zweefden.

Ten Bosch speelde in zijn poppenspel vooral met handpoppen, die hij zelf maakte. Typerend voor zijn spel is dat hij probeerde theater en beeldende kunst te integreren, en dat hij veel gebruik maakte van improvisatie.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevindt zich een pop van Tejater Oei. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.