Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAlbert Winsemius
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
Externe databases:
VIAF
Albert Winsemius is een Nederlandse poppenspeler. Eind jaren zestig ontwikkelden Lou Ten Bosch en hij, beide tekenleraar aan de Pedagogische Academie te Dordrecht, een "Figurentheater". Bron van inspiratie was het figurentheater zoals dat in Praag (het Zwarte Theater) te zien was. In deze theater voorstellingen werd door middel van zwarte achtergronden en compleet zwart geklede artiesten de illusie gewekt dat dingen zweven. In de achterzaal van Pictura in Dordrecht bouwden ze een theater, bestaande uit een schot waarachter zijn konden staan, en waarboven de figuren werden bewogen. Cees Buddingh' schrijver uit Dordrecht en medelid van Pictura, bedacht de naam van het theater: Tejater Oei.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevindt zich stokpop van Albert Winsemius. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.