Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamAlbert Winsemius
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
VIAF-profiel286909406

Biografie

Albert Winsemius is een Nederlandse poppenspeler. Eind jaren zestig ontwikkelden Lou Ten Bosch en hij, beide tekenleraar aan de Pedagogische Academie te Dordrecht, een "Figurentheater". Bron van inspiratie was het figurentheater zoals dat in Praag (het Zwarte Theater) te zien was. In deze theater voorstellingen werd door middel van zwarte achtergronden en compleet zwart geklede artiesten de illusie gewekt dat dingen zweven. In de achterzaal van Pictura in Dordrecht bouwden ze een theater, bestaande uit een schot waarachter zijn konden staan, en waarboven de figuren werden bewogen. Cees Buddingh' schrijver uit Dordrecht en medelid van Pictura, bedacht de naam van het theater: Tejater Oei.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevindt zich stokpop van Albert Winsemius. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.