De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

TitelLinkse Lucie
Producent[[Producent::Doe Theater]]
Premièredatum29 juli 1982
Locatie[[Locatie::Op locatie]]

VVLogohome.jpg

Informatie

Linkse Lucie van Thea Doelwijt

Doe Theater

Trefwoorden: Suriname

Regie: Henk Tjon, Hans Caprino

Decorontwerp: Ron Flu

Muziek: Harto Soemodihardjo, Walter Muringen

Uitvoerenden: Henk Tjon, Mariëtte Moestakim, Rieke Eersel

Over de voorstelling

Op 30 juli 1982 bracht het Doe-theater de première van Linkse Lucie in het Theater Thalia, voor de gelegenheid ‘Thalia's Revo-centrum’ genoemd.

Linkse Lucie werd gepresenteerd als de vrouwelijke helft van de Revolutie. Zij trad in de foyer op, tussen het publiek: "Bovendien stond zij erop tijdens haar show een rood drankje en een rood hapje aan te bieden. Elke avond is er weer een andere revolutionaire traktatie, zoals Uzi-kugru, een maoïstisch rood koekje, varkensbaai-brokjes, een glas Castro-oil, en historisch-materialistisch creme-lin en Lucie's longdrink."(De Ware Tijd 29-7-1982)

De kritiek op het zwalkende opportunistische beleid van de "revolutionaire" machthebbers, viel bij dezen niet in goede aarde.

Na de Decembermoorden gaf het Doe-theater nog een handvol opvoeringen van het kindertoneelstuk Roy nanga den foefoeroeman, maar reprises van Ba Uzi of Linkse Lucie konden niet langer worden gerealiseerd. Bijna allen die tot de groep behoord hadden, vestigden zich in Nederland. Dat betekende het einde van het Doe-theater.

Bronnen

  • Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.