Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Img283.jpg


Kees Bladergroen

NaamCornelis Marie (Kees) Bladergroen
CitaatMuziek als troost
Volledige naamCornelis Marie Bladergroen
PseudoniemJoe McGreer
Geboortedatum5 juli 1924
Geboorteplaats Bloemendaal
Overlijdensdatum26 november 1988
Overlijdensplaats Leeuwarden
BeroepMusicus, Componist
Kees Bladergroen met zijn zus Suze (Baarn, voorjaar 1953)

Cornelis Marie (Kees) Bladergroen werd geboren op 5 juli 1924 te Bloemendaal (NH). Zijn zus, Suze Bladergroen (02-09-1914 - 22-02-1980) was de eerste vrouwelijke priester in Nederland.
Bladergroen bracht zijn middelbare schooltijd door op het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Tevens was hij onder andere leerling van Klaas van Oostveen en Everhard van Beijnum.

Bladergroen woonde in de jaren vijftig op Valeriusstraat 4 te Amsterdam. In diezelfde tijd is hij lid geweest van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (KNTV). Ook gaf hij zang- en pianolessen, en harmonie- en muziektheorielessen.
De werken die hij schreef, werden ook uitgevoerd. Zo trad Marijke van der Lugt op 22 november 1955 op met Le fleurs du mal.

In 1956 heeft Bladergroen op aanraden van zijn leraar Klaas van Oostveen getracht zich aan te sluiten bij het GENECO (Genootschap van Nederlandse Componisten). Hij heeft hiervoor composities ingediend. Op grond hiervan bleek het voor hem niet mogelijk om als lid van deze organisatie aangenomen te worden, aldus Karel Mengelberg (secrataris van GENECO).

Kees Bladergroen (rechts) medio jaren '50, samen met Jurriaan Meiresonne en trouwe viervoeter Evert.

Eind jaren vijftig vertrok Bladergroen naar Hamburg. Uit briefwisselingen met de schrijver en dichter Hermann Hesse blijkt dat hij daar bij de Norddeutschen Rundfunk een opname heeft gemaakt van Mozarts Klavierkonzert in A Dur KV 414. Deze opname is mogelijk verloren gegaan.

In het archief van Buma/Stemra is een (her)inschrijvingsformulier te vinden, waarin hij tevens om declaratieformulieren verzocht voor een aantal composities. Op dit formulier, daterend van 6 september 1978, staat de naam 'Joe McGreer' als zijn pseudoniem vermeldt.

In de eerste helft van de jaren tachtig schreef Bladergroen veel religieuze muziek, als "muziek bij de mensenwijdingsdienst" binnen de Christen Gemeenschap.


Kees Bladergroen heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Kees Bladergroen heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Kees Bladergroen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
Da Capo Muziek Het Nationale Ballet 1963/1964 18 april 1964 Karel Shook


Over zijn privéleven is niet veel bekend. In het eerdergenoemde (her)inschrijvings formulier wordt vermeld dat Bladergroen gescheiden zou zijn. Uit het overlijdensbericht van Bladergroen in de Leeuwardense krant (29 november 1988) blijkt dat dit geweest zou kunnen zijn met ene C. Niemöller. Begin 1988 was hij woonachtig aan het Gildemeesterplein 196 te Arnhem. Daarna woonde Kees nog een periode in Bakkeveen (Gemeente Opsterland) aan de Bosklaene 26. Op 30 mei 1988 verhuisde hij naar de Tweebaksmarkt 7C te Leeuwarden, waar hij de laatste maanden van zijn leven heeft gewoond.

Bij het Nederlands Muziek Instituut (NMI) zijn onder meer de volgende muziekhandschriften van Bladergroen bekend:

  • Todeserfahrung (Rainer Maria Rilke)
  • Gebet / für die Irren und Sträflinge (Rainer Maria Rilke)
  • Schluss-Stück / Der Tod ist gross (Rainer Maria Rilke)
  • Mein Leben / ist nicht diese steile Stunde (Rainer Maria Rilke)

Genoemde werken waren "met opdracht van de componist aan Marijke van der Lugt".

Naast zijn muzikale werk is Bladergroen ook als kunstenaar actief geweest. Hij maakte onder meer grafische tekeningen en kussenovertrekken. De grafische kunstwerken (99 stuks) zijn nu in eigendom/beheer bij Van Beek Design te Emmeloord.

Opnames

Op YouTube zijn verschillende opnames te vinden van stukken die door Kees Bladergroen zijn geschreven. Onderstaand stuk is een voorbeeld, met zang door Piet Meiresonne en orgelspel door Herman van Vliet (met daarnaast de bijbehorende bladmuziek).

Bladergroen bladmuziek1.JPG
Bladergroen bladmuziek2.JPG
Bladergroen bladmuziek3.JPG


En de enige opnamen (78rpm) waarop Bladergroen nog als pianist te beluisteren is:

Handgeschreven muziek voor de Mensenwijdingsdienst in 3 cycli.

Publicatie

In het personeelsblad van het Christelijk psychiatrisch centrum Bloemendaal is op een bepaald moment een stuk namens hem verschenen. Het is niet bekend of Bladergroen aan het centrum verbonden was als muziektherapeut of dat hij daar als patiënt opgenomen is geweest. De datum is eveneens onbekend.

MUZIEK
Ieder mens kent “onuitsprekelijke dingen”, dingen die men niet aan medemensen zeggen kan. Het zijn dingen, die te diep liggen om in woorden gestalte aan te nemen, die ons vaak als een eeuwige vraag, meestal als een benauwend “waarom?”bezighouden....
Zulke dingen kan men aan de muziek toevertrouwen; men kan hen zingend verhalen, met een instrument als medium vertellen, uiten en in muzikaal opzicht tot een vloeiende vorm brengen.

Men vertrouwt zijn problemen toe aan de eigen stem of aan een instrument - of men luistert naar muziek en ondergaat een sympathiserende, weldoende weerklank in het eigen innerlijk.

Een wereld van emoties schept b.v. het instrument, het zingen, het luisteren; en dit zijn emoties, die men beheerst, die men meester blijft, die zich in schoonheid omzetten en bevrijdend werken.

Er zijn mensen, die muziek maken zoals gelovigen bidden. Ik mag hen geen afgodendienaars noemen, al zijn zij waarschijnlijk mensen met een teveel aan gemoed.

Wie de in hem ontstane “onuitsprekelijke dingen” aan de muziek toevertrouwt, ontvangt het troostend antwoord uit de eigen ziel.

Muziek brengt verloren gewaande momenten van emotionele vervoering terug naar de wereld van de herinnering en brengt oplossingen, die niet onder woorden te brengen zijn.

Zo ben ik ervan overtuigd, dat veel mensen, die zichzelf voor onmuzikaal houden, de diepste indrukken zouden ondergaan, wanneer zij dikwijls naar belangrijke (instrumentale) muziek luisterden en hun luisteren met dezelfde ernst zouden willen tegemoettreden, die hun in andere zaken niet ontbreekt!

C.M. Bladergroen
(05-07-1924 – 26-11-1988)[1]

Bronnen

  1. Gebruiker Jurriaan Meiresonne: Dit artikel is afkomstig van een kopie. Datum onbekend. Volgens mijn vader P.W. Meiresonne werd dit stukje geschreven in een personeelsblad van het Christelijk psychiatrisch centrum Bloemendaal.