Gebruiker:Bladergroen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Boek over Kees Bladergroen
Boek over Kees Bladergroen
Boek over Kees Bladergroen
Boek over Kees Bladergroen

In de vijftiger jaren maakte Kees Bladergroen een belangrijk deel uit van ons gezin. Zo was hij zangleraar van mijn vader; mijn zusjes en ik hadden pianoles van hem. Hij woonde toen in de Valeriusstraat no. 4 te Amsterdam, vlak achter ons. Mijn ouders hadden in die jaren een verpleeginrichting in de van Breestraat no. 115. Hij kwam veel bij ons thuis. Je kunt hem dan ook als een soort huisvriend beschouwen. Door omstandigheden die ik ook niet precies ken zijn de contacten met hem helaas verloren gegaan. Vaak was hij ook in het buitenland.

Eind jaren 90 ben ik op speurtocht naar hem gegaan. Eerst via Buma/Stemra alwaar ik sinds 1967 werkzaam was. In het Buma/Stemra dossier was niet veel informatie beschikbaar. Een (her)inschrijvingsformulier daterend van 06-09-1978, waarin hij tevens om declaratieformulieren verzocht voor een aantal composities. Ook staat hier nog als pseudoniem vermeld: Joe McGreer, en zou hij gescheiden zijn. (Van een evt. relatie is mij niets bekend) Dit zou mogelijk ene C.Niemöller kunnen zijn geweest, blijkens overlijdens berichten uit de Burgelijke stand in een Leeuwardense krant d.d. 29 november 1988. Hij was in dat jaar woonachtig in Arnhem (Gildemeesterplein 196). Tevens zat er in het Buma/Stemra dossier een brief d.d. 14-02-1979 aan Buma waarin hij om het adres van Klaas van Oostveen vroeg. Hij wilde hem laten weten, dat zijn moeilijkste leerling harmonie- en muziektheorielessen (mijn theoretische examens waren “alle hakken over alle sloten”) plotseling aankomt, hetgeen hem goed zou doen. In 1990! (hij was toen al overleden) zond Buma hem nog een aangetekend herinnerings schrijven naar een adres in Bakkeveen. Na schriftelijk contact dd 21-09-1999 met de Gemeente Opsterland – alwaar Bakkeveen onder resorteert – vernam ik dat C.M.Bladergroen op 30-05-1988 naar Leeuwarden was vertrokken. Vervolgens zocht ik contact met de Gemeente Leeuwarden, waarvan ik vernam, dat Bladergroen woonachtig was op Tweebaksmarkt 7C en overleden was op 26-11-1988. Meer informatie omtrent door mij gestelde vragen (o.a.contactpersoon) werden niet verstrekt.
Uit een overlijdens-advertentie blijkt dat "uit aller naam" werd getekend door G.E. Klomp-Zwiebel,met het contactadres Nassaulaan 5 te Oosterbeek.Helaas is het (na diverse pogingen)niet mogelijk gebleken via dit kanaal meer informatie te vergaren, Op een andere overlijdens-advertentie werd vermeld "Hij was een uniek mens" namens de vaste gasten van restaurant Bommelesteyn, Fam. Henk en Nineke Zoutenbier. In beide overlijdens-advertenties staat achter de naam Bladergroen "Ten Roobos" vermeld.

Daar ik in 2004 gepensioneerd ben, heb ik wat meer tijd om mij in Bladergroen te verdiepen. Op het internet kwam ik er achter, dat het Schweizerisch Literatur Archiv (Hesse-Archiv) in Zürich over documenten van Bladergroen beschikt. Na contact met het SLA te hebben opgenomen ontving ik (tegen betaling) kopieën van de betreffende documenten, die voor mij een openbaring bleken.

Het betrof brieven aan de beroemde schrijver/dichter Hermann Hesse gedurende de periode 1959 – 1962. (Hesse overleed in augustus 1962) Hieruit bleek, dat Bladergroen vanaf 1959 woonachtig was in Hamburg. Uit een brief uit 1961 blijkt, dat hij bij de Norddeutschen Rundfunk een opname heeft gemaakt van Mozart Klavierkonzert in A Dur KV 414. Dit is zéér bijzonder omdat Bladergroen veel problemen met zijn handen had. Reeds in de periode dat ik hem kende (50er jaren) moest hij regelmatig onder het mes om de knobbels in pezen van zijn handen, die steeds weer terugkwamen, te verwijderen. De dag na zijn Mozart opname moest hij vaststellen dat zijn rechter duim (later ook zijn linker) alweer de oude kwaal begon te vertonen. In de brieven aan Hesse komt duidelijk naar voren, dat hij veel kracht en troost aan bepaalde boeken en gedichten ontleende.

Na het ontdekken van deze Mozart opname heb ik schriftelijk contact gezocht met de NDR te Hamburg. Helaas kon men in hun archieven niets meer van de betreffende opnamen terugvinden. Ik werd nog doorverwezen naar de Stiftung Deutsches Rundfunkarchiv te Wiesbaden. Ook bij deze organisatie bleek hun zoektocht tevergeefs. Jammer dat deze Mozart opname mogelijk verloren is gegaan.

De zus van Kees, Suze Bladergroen geboren 02-09-1914 en overleden op 22 februari 1980 was de eerste vrouwelijke priester in Nederland en verbonden aan de Christen Gemeenschap. Na enkele contacten met oud medewerkers (die helaas geen herinneringen aan Kees hadden) kreeg ik uiteindelijk via Jan Verdonk toegang en inzage in het in de kerk te Amsterdam aanwezige muziek archief. Aldaar bevonden zich de Muziekhandschriften van de “Muziek bij de Mensenwijdings dienst” waarvoor hij in de eerste helft van de 80er jaren veel religieuze muziek heeft geschreven. Al deze muziekdocumenten heb ik - na het kopieren - op CDRom bij het archief gevoegd. Van deze handschriften heb ik nu voor mijn eigen dossier een boek (via Kruidvat) samengesteld.Dat oogt beter dan een stapel A-4tjes. Ook stelde ik een boek samen van zijn grafische werk, waarvoor ik via Van Beek Design te Emmeloord het materiaal ter beschikking kreeg.

In 1956 heeft Kees Bladergroen op aanraden van zijn leraar Klaas van Oostveen getracht zich aan te sluiten bij het GENECO (Genootschap van Nederlandse Componisten) Hij heeft hiervoor composities ingediend. Op grond hiervan is het voor hem niet mogelijk gebleken om als lid van deze organisatie aangenomen te worden, aldus Karel Mengelberg (secretaris van het Geneco), die Bladergroen in vroegere tijden - in negatievere zin - nog gekend moet hebben. Wel zouden zij zijn ontwikkelingen met grote belangstelling volgen.

Wederom een teleurstellend moment in het tragische leven van Kees Bladergroen.

Tot zover maar even,

Jurriaan Meiresonne