Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamKarel Shook
Geboren1920
Renton, Washington
Overleden8 juni 1985
BeroepChoreograaf, Balletmeester
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Biografie

Karel Shook (1920) was een Amerikaanse danser, balletmeester, leraar en choreograaf. In 1959 engageerde Sonia Gaskell hem als balletmeester bij Het Nederlands Ballet. Hij nam de plaats in van de eveneens Amerikaanse Benjamin Harkarvy, die samen met een belangrijk deel van de dansers het gezelschap had verlaten om het Nederlands Dans Theater op te richten. Toen in 1961 Het Nederlands Ballet samen met het Amsterdams fuseerde tot Het Nationale Ballet, bleef Karel Shook balletmeester.

In 1968 gaf hij echter gehoor aan de oproep van zijn voormalige leerling, de zwarte danser Arthur Mitchell, om samen met hem The Dance Theatre of Harlem op te richten. Hij bleef bij dit geheel uit zwarte dansers bestaande gezelschap tot zijn overlijden in juli 1985. Daarnaast was Karel Shook een veel gevraagd leraar voor kortere en langere periodes, zowel elders in de VS als in Europa.

Karel Shook begon zijn loopbaan in het theater als kind-acteur in the Seattle Repertory Theatre, wat hem een beurs opleverde voor de Cormish School of Allied Arts o.l.v. Nellie Cornisch, die hem aanspoorde vooral ballet te studeren. Aansluitend aan zijn opleiding danste hij een aantal jaren bij de Ballet Russe de Monte Carlo, verscheen in diverse Broadway musicals, maar danste ook een seizoen bij The New York City Ballet. Vanaf 1952 werd hij directeur van de balletafdeling van de Katherine Dunham School, waar hij bijna alle belangrijke zwarte dansers en choreografen van de eerste generatie opleidde, waaronder Arthur Mitchell, Alvin Ailey, Carmen de Lavallade en Geoffrey Holder.

Als balletmeester en balletleraar maakte Karel Shook diverse choreografieën voor opera, televisie en film. Hij staat verder bekend als de schrijver van het boek "Elements of Classical Ballet Technique" en de dichtbundel: "Beyond the Mist". Daarnaast ontplooide hij zijn artistieke talenten als musicus en beeldhouwer en was daarbij een begaafd en erkend keukenchef, tuinman en taalkundige.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan met een choreografie van hem, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Jazz nocturne - Het Nederlands Ballet - 1959-09-23
Interlude - Het Nederlands Ballet - 1960-05-09
Hoffmanns vertellingen - Stichting De Nederlandse Opera - 1961-12-06
Da Capo - Het Nationale Ballet - 1964-04-18
La réjouissance d'Orphée et Eurydice - Het Nationale Ballet - 1966-04-28
I Capuleti e i Montecchi - Holland Festival - 1966-06-24
Rigoletto - De Nederlandse Operastichting - 1967-02-10

Bronnen