Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jaap Nieuwenhuis portret.jpg

NaamJaap Nieuwenhuis
Volledige naamJacob Elisa Nieuwenhuis
Geboortedatum16 februari 1927
Geboorteplaats Deventer
BeroepBeeldend kunstenaar, Decorontwerper, Kostuumontwerper
DisciplineMuziektheater, Dans
TrefwoordenOpera, Ballet
VIAF-profiel287212739
RKD-profiel59540
 Website

Biografie

Jaap Nieuwenhuis (1927) is een beeldend kunstenaar / illustrator / grafisch ontwerper, die in de periode 1967 t/m 1971 een aantal decor- en kostuumontwerpen maakte voor o.a. De Nederlandse Operastichting en Het Nationale Ballet.

Zigeunerbaron-Zsupán-Jaap Nieuwenhuis.jpg-----------La somnambule la coquette-Jaap Nieuwenhuis.jpg

Ontwerp voor het kostuum van Zsupán-der Zigeunerbaron --- Ontwerp voor de Coquette-La somnabule

Hoewel hij geen uitgesproken ambitie had om te werken voor het theater, bleken zijn reeks illustraties van bekende opera’s voor de AVRO bode en als intermezzo voor een operaprogramma van Frans Boerlage voldoende aanleiding daarvoor. Naast vrij werk, illustreerde hij boeken, tijdschriften en kinderboeken.

Jaap Nieuwenhuis, kreeg zijn opleiding aan de Kunstacademie ‘Kunstoefening’ te Arnhem en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij had diverse solotentoonstellingen, is lid van de Hollandse Aquarellisten Kring en in 2008 verwierf het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam een Groep tekeningen en schetsboeken.

Naast zijn eigen creatieve werk, doceert Jaap Nieuwenhuis aan de Academie Minerva, te Groningen en de Christelijke Academie te Kampen.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij geregistreerd werd voor het ontwerp van het decor, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.
  • Idem voor het ontwerpen van de kostuums

Overig

Er verschenen de volgende publicaties van Jaap Nieuwenhuis en over zijn werk: Jaap Nieuwenhuis: ‘De gestolen ezel’, 1981 (Uitg. Holkema en Warendorf); Jaap Nieuwenhuis: ‘De kuil in de tuin’, 1983 (Uitg. Holkema en Warendorf); Gijsbert van der Wal: ‘Portret van een huis - Interieuraquarellen van Jaap Nieuwenhuis’, 2005 (BnM Uitgevers, Ton den Boon) Gijsbert van der Wal: ‘Modeltekeningen van Jaap Nieuwenhuis’, 2009 (Uitg. De Weide blik,Ton den Boon) Jaap Nieuwenhuis: ‘Een huis op het Oudekerksplein - Amsterdamse ver halen (1947-1952)’, 2012 (Uitg. Tienstuks - Nieuwenhuis Thies Stichting)

Trivia

Voor herinneringen van Jaap Nieuwenhuis aan zijn kortstondige maar intense belevenissen als kostuumontwerper, zie Herinneringen aan mijn stap van illustrator naar scenograaf

Voor de specifieke herinnering aan zijn de realisering van de kostuums voor het ballet La Somnabule Het Nationale Ballet zie: Mijn debuut als decor- en kostuumontwerper bij Het Nationale Ballet

Bronnen

  • Productiedatabase
  • website
  • Het boekje: Jaap Nieuwenhuis Kostuumontwerpen voor het theater © copyright 2014 Nieuwenhuis Thies Stichting