Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Madama Butterfly - Giacomo Puccini

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelMadama Butterfly
Geïnspireerd opMadame Butterfly - David Belasco
Overige inspiratiebronnenKort verhaal van John Luther Long: Madame Butterfly
Libretto (met teksten van)Luigi Illica, Giuseppe Giacosa
ComponistGiacomo Puccini
Wereldpremière op17 februari 1904
Wereldpremière teTeatro alla Scala, Milaan
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera speelt zich af in Nagasaki, Japan waar een Amerikaanse marine-officier F.B. Pinkerton was gelegerd. Hij trouwde, voor de vorm, een Japanse geisha om zijn verblijf aldaar te veraangenamen. Voor haar, Cio-Cio-San geheten, was het echter een serieuze zaak en zij was dan ook hevig verliefd. Wanneer de officier terug moet naar Amerika, laat hij haar achter, maar belooft terug te keren. Cio-Cio-San wacht vol vertrouwen, samen met de peuter die zijn inmiddels heeft. En wanneer hij inderdaad terugkeert met zijn inmiddels Amerikaanse echtgenoot, staat Bio-Cio-San het kind af en pleegt volgens Japanse traditie, zelfmoord.

Verdere informatie

Madama Butterfly is een Italiaanse opera in drie (oorspronkelijk twee) akten. Het libretto is deels gebaseerd op een short story Madame Butterfly uit 1898 van John Luther Long, die gedramatiseerd werd door Amerikaanse toneelschrijver David Belasco voor een kort toneelstuk dat Puccini in 1900 in Londen zag.

De première in Teatro alla Scala te Milaan was een grote flop. Puccini werkte de opera om, splitste de 2e akte, waarbij hij het beroemde zoem-koor als overgang naar een derde akte gebruikte. In deze versie werd het op 28 mei 1904 voor het eerst opgevoerd in Teatro Grande te Brescia en werd vervolgens een groot wereldsucces.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Madama Butterfly '

...meer