Hans Croiset: Repertoire - Toneel - De Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:


De Nederlandse Comedie

Vanaf 1 augustus 1961 ging Hans Croiset aan de slag bij de Nederlandse Comedie. Na rollen in een vaudeville van Feydeau en in een opzienbarende enscenering van Een midzomernachtsdroom, volgde in juni de eerste hoofdrol van Hans Croiset bij De Nederlandse Comedie. Algauw mengde Croiset zich in de discussies die de voorbode zouden zijn van de Aktie Tomaat. Hij richtte in 1964 samen met Wilbert Bank en Gerrit Korthals Altes, twee van zijn kompanen uit het studententoneel, een eigen tijdschrift op: Teatraal, tijdschrift voor de akteur en zijn publiek. Het openingsartikel was van de hand van Croiset zelf en het artikel eindigde met twee oproepen: "Hef ze op, die uit hun krachten gegroeide naoorlogse toneelfabrieken". Zijn positie bij de Nederlandse Comedie was daarmee onhoudbaar geworden. Hij nam daarom de uitnodiging om toe te treden tot de artistieke leiding van Toneelgroep Theater, met beide handen aan.

Een overzicht van de rollen die Hans Croiset gespeeld heeft bij De Nederlandse Comedie vindt u hieronder.

Andorra 97186.jpg Andorra 97185.jpg

Links: Hans Croiset en Kitty Courbois in Andorra. Rechts: Hans Boswinkel en Hans Croiset in Andorra. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.


Andorra 97188.jpg De schuchtere aan het hof 97801.jpg

Links: Wim van den Heuvel en Hans Croiset in Andorra, 1962. Rechts: Petra Laseur en Hans Croiset in De schuchtere aan het hof, 1963. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Rollen van Hans Croiset bij de Nederlandse Comedie