Friezen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het in de 17e eeuw ontwikkelde coulissendecor telde maximaal zeven, maar meestal vier friezen, bestaande uit beschilderde en horizontaal opgehangen doeken boven het toneel die samen met de coulissen en het achterdoek een compleet toneelbeeld vormden.

Tot en met heden zijn friezen in de dagelijkse praktijk van het theater nog steeds in gebruik om de bovenzijde van een toneelbeeld af te kaderen of wel af te stoppen, dat wil zeggen te verhinderen dat de toeschouwer inkijk heeft op de technische installaties boven het toneel. Deze friezen kunnen nog steeds beschilderd zijn en daarmee een visueel onderdeel vormen van het gehele toneelbeeld, zoals in het 17e eeuwse coulissendecor. Veelal zijn de friezen echter gemaakt van een donkere, geen licht doorlatende textiele materialen zoals velours of wol.

De afstopping, zoals men het gebruik van dit soort doeken noemt, wordt vaak gecomplementeerd met verticaal opgehangen doeken aan weerszijden van het toneel, zodat ook ongewenste inkijk naar de zijtonelen voorkomen wordt. Deze doeken worden poten, (enkelvoud:poot) genoemd.