De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamFons Jansen
Volledige naamAlphonsus Paulus Johannes Maria Jansen
Geboren12 oktober 1925
Bussum
Overleden23 maart 1991
Hilversum
BeroepCabaretier, Schrijver
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Fons Jansen (1925-1991) was een Nederlandse cabaretier. Hij doorliep het Ignatiuscollege in Amsterdam, had enige tijd een kantoorbaan en kwam in 1945 bij de Radio Nieuwsdienst van het ANP Hij werkte in Indonesië bij de radio en werd, terug in Nederland, opnieuw ingeschakeld bij het ANP Hier bleef hij tot 1954, in welk jaar hij stafmedewerker werd bij het militair vormings- en gesprekscentrum Waalheuvel. Hij was daarnaast in 1947 medeoprichter van het maandblad G3, waarvan hij tot 1964 redactiesecretaris was.

Voor zijn werk hield hij lezingen door het land. Die werden gaandeweg steeds komischer, en het enthousiaste gelach van het publiek inspireerde hem uiteindelijk tot zijn eerste cabaretprogramma De lachende kerk, dat in 1962 in première ging en waarin hij de Rooms-Katholieke Kerk op de hak nam. Daarna volgden: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd (1965) dat als thema de oecumene had en Drie maal, andermaal (1968) dat vooral ging over opvoeding en gezin. De nog latere programma's Kwartetten (1971), Fons Jansen 5 (1975) en Zullen we handhaven (1980) waren algemeen van karakter. Jansen zelf beschouwde dit laatste programma als het meest geslaagde, naar eigen zeggen ging hij daarin net zo ver als hij altijd had willen gaan. Fons Jansen had een select publiek (die hij "fonspatiënten" noemde) en zijn humor kenmerkte zich door milde ironie, spitsvondige woordspelingen en af en toe scherpe kritiek.

In 1984 nam hij afscheid van het theater, even onverwacht als hij er ooit verschenen was. Hij ging weer schrijven. In 1990 openbaarde zich bij hem longkanker. Hij weigerde alle behandelingen en overleed uiteindelijk in het voorjaar van 1991 op 65-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

TV

Fons Jansen werkte jarenlang uitsluitend in het theater (zomer 1978 tournee Nederlandse Antillen), maar liet zich in 1984 door de VARA overhalen zijn werk op televisie te laten zien.

Bibliografie

Voor een uitgebreid overzicht van publicatie van en over Fons Jansen zie: Wikipedia

Een groot deel van zijn programma's, waarin hij naast eigen materiaal ook bijdragen gebruikt van Liselore Gerritsen, Herman Hafkamp, Hessel van der Wal (tekst), en Harry Bannink, Frans Oudhoff, Jules de Corte en Ru van Veen (muziek), verscheen ook in boekvorm.

Andere boeken van zijn hand zijn: Beleefd-bedacht, Huwelijk in ballingschap, Het huwelijk in kerk en wereld, De liefdesverhouding voor het huwelijk, Onze honger naar oprechtheid (met Luud Stallaert), Over cabaret, De voorlichting verandert, Goedenavond, dames en heren, Liefde', Drie kleine kleutertjes, Gelooft u ook niet?. Hij was enige tijd docent aan de Kleinkunstacademie.

Trivia

De politica Annemiek Padt-Jansen was zijn zus.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen