De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Reijngoud mysterie 40 jarig jubileum Rob van Reijn werktitel 175638.jpg


Rob van Reijn, 1989. Foto: Maarten Brinkgreve.

NaamRob van Reijn
Geboren6 april 1929
Amsterdam
Overleden15 november 2015
Amsterdam
BeroepMimespele, Pantomimespeler, Acteur

Biografie

Rob van Reijn (1929-2015) was een Nederlandse acteur en pantomime- en mimespeler in. Tot schrik van zijn ouders werd hij geboren met een dubbele hazenlip. In de eerste jaren na zijn geboorte ondernamen artsen vele pogingen om hier iets aan te herstellen. Een moeilijke periode met talloze operaties was het gevolg.

Rob bleek gelukkig een zonnig karakter te hebben. Als driejarige was hij al de clown in huis: hij zong en speelde toneel. De beroemde clown Johan Buziau was zijn idool. Met een tekening belde de kleine Rob bij diens huis aan. Moet je een koekie jongen? vroeg Buziau. Het was het begin van een vriendschap met de grote Buziau. Leren ging hem als kind niet goed af, maar tekenen wel.

Zijn hart bleef uitgaan naar het toneel. In 1948, na een geslaagde hersteloperatie aan zijn lip, besloot hij de richting van de pantomime op te gaan. Hij nam ballet-, acrobatiek- en toneellessen en werkte aan een repertoire. In 1950 kreeg hij zijn eerste officiële contract in de nachtclub Domino en in 1952 richtte hij met Lizzy Sarah May en Jan Bronk de Nederlandse Pantomime Stichting op.

In 1954 ging hij solo verder en werkte met het orkest van Malando. Als docent bewegingsleer onderwees hij onder anderen Ramses Shaffy en Joop Admiraal.

Rob van Reijn werd in 1967 artistiek leider van de Stichting Pantomime Theater Carrousel. Een groot aantal producties kwam tot stand, onder meer De vioolbouwer, Kasjtanka, Harlekinade en Spaghetti van Menetti.

In 1970 ging hij solistisch verder, met als voorstellingen in 1971 Compromise en in 1974 tijdens het Holland Festival het succesvolle Exegese.

Rob van Reijn stelde zich tot doel de pantomime en mime te bevorderen, niet alleen door het maken van voorstellingen maar ook door het geven van cursussen, lessen en lezingen. 1972 Hiertoe richtte hij in het Pantomime Theater Rob van Reijn op, meestal genoemd: Het Rob van Reijn Theater.

In 1979 kwam er een pand beschikbaar op de Haarlemmerdijk, hoek Vinkenstraat. De familievoorstellingen Scrooge en Marley naar Dickens, Don Quichotte en in 1982 V.I.P. zijn een greep uit de vele producties die volgden.

In 1989 vierde Rob van Reijn zijn 40-jarig jubileum als pantomimespeler met de voorstelling: het Reijngoud Mysterie.

Rob van Reijn in de voorstelling Reijngoud Mysterie, tgv zijn 40-jarig jubileum, 1989. Foto: Maarten Brinkgreve.

Na zijn pensioen rustte Rob niet op zijn lauweren. Toen zijn Nederlandse afscheidstournee was afgelopen, gaf hij ook een serie voorstellingen in Johannesburg en op een school in Soweto. Voor de bouwvallige school organiseerde hij een aktie om financiële steun te krijgen voor een opknapbeurt.

Rob van Reijn publiceerde in 2000 een roman, met de titel: Voetlicht en vetpotten, over Jan van Well in en om de schouwburg.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen waarin hij zelf als speler

Idem waarbij hij regie deed

Idem waarvoor hij de mimografie ontwierp

Idem waarvoor hij de belichting ontwierp.

Idem waarbij hij als auteur staat geregistreerd

Idem waarbij hij het decor ontwierp

Idem waarbij hij de muziek schreef

Externe Links

Zie ook wikipedia

Bronnen