Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Dorinde van Helden is een Nederlandse actrice en theater marketeer. Zij groeide op in Den Haag, studeerde Communicatie & Vormgeving in Rotterdam en ‘communiceerde’ daarna een aantal jaren bij diverse bedrijven. Speelde bij theatergroep Stichting Sanders Geluk in Rotterdam in diverse voorstellingen. Won samen met Marieke Dorussen in 2000 het Eenakter Festival in Rotterdam met de voorstelling Bekken van Suzanne Klinkhamer. Ging naar aanleiding daarvan voor haar grote passie: theater.

Ze verhuisde daarvoor in 2002 naar Amsterdam en volgde de opleiding voor zelfstandig uitvoerend theatermaker aan de Amsterdamse Theateracademie / Theaterkade en pikte nog een jaar mee bij Toneelhuis De Trap. Zij ontmoette tijdens deze opleidingen Mariëlle Tolhuisen en maakte met haar de voorstelling Met de helm op.

Dorinde besloot daarna, met de theater opleidingen op zak, theater en communicatie te combineren. Stuurde eerst bij theater Frascati de afdeling Communicatie aan, bedreef vervolgens Marketing bij strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en werkte als redacteur bij het Theater Instituut Nederland.

Richtte in 2010 Heldendaden op en maakt daarnaast samen met Caty Palmen van Stormfabriek instant theater ervaringen voor theaterfestivals en bedrijfsevenementen in het land. Met behulp van deze methode spelen voorbijgangers op een festival een korte voorstelling voor publiek zonder voorbereiding en/of belanden samen met iemand anders in en absurd avontuur.

Zie voor meer info: Website Heldendaden


Dorinde van Helden heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Dorinde van Helden heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Dorinde van Helden heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Met de helm op Uitvoerende Tjettergruppe La Pralinette de Papa Nugue 2005/2006 29 november 2005 Ewout Eggink
Met de helm op Uitvoerende La Pralinette de Papa Nugue, Tjettergruppe 29 november 2005 Ewout Eggink

Overige informatie

MDHO Roodkapje en Sneeuwwitje backstage.jpg

Met de Helm op
Roodkapje en Sneeuwwitje backstage. In een kleedkamer van een wereldberoemd attractiepark viert Roelie Reuven haar 10-jarig jubileum als roodkapje. Een derdejaars studente aan een gerespecteerde theateropleiding is gisteren begonnen met haar snuffelstage als Sneeuwwitje. Ze delen een kleedkamer. 'Met de helm op' biedt een hilarische en ontroerende kijk op de kantlijnen van het artiestenbestaan.

Geschreven door Mariëlle Tolhuisen i.s.m. Dorinde van Helden. Spel: Mariëlle Tolhuisen en Dorinde van Helden/Lobke van Beusekom. Regie: Ewout Eggink.

“Met de Helm op is een volwassen voorstelling over échte vrouwen in een échte sprookjeswereld. Een charmant begin voor een nieuwe theatereenheid waar we nog veel van kunnen verwachten!” Door Zippora Elders

Instant Theater.jpg

Instant Theater
Het publiek hoort - in tweetallen - via een koptelefoon instructies wat te doen en te zeggen; Ingefluisterde teksten zeggen ze na en regie aanwijzingen volgen ze op. Zo belanden ze samen zonder voorbereiding in:

• een korte voorstelling voor publiek (Grasland) of • een spannend avontuur met elkaar in een veldhospitaal (Clinique d’Amour).

De inzet van een koptelefoon maakt dat het publiek zich in korte tijd overgeeft aan een theatrale ervaring. Daardoor is instant theater geschikt voor iedereen!

Clinique d’Amour
Of je nu liefde zoekt, al een liefde hebt gevonden of je vriendschappelijke/familiaire of collegiale relaties een boost wilt geven; Iedereen is welkom in deze kliniek. Bezoekers worden ontvangen door zuster Fuut en Duif. Op basis van een intake adviseren zij de juiste theatrale behandeling. En in geval van nood, kan dokter Lepelaar ingevlogen worden.

De behandelingen worden per tweetal auditief toegediend, dat wil zeggen: de bezoekers krijgen een koptelefoon op en een mp3speler om de nek. Daarna mag het publiek in duo’s de behandelkamers betreden. De bezoekers horen instructies in hun oor en belanden zo – samen met iemand anders - in een absurd avontuur die ‘t hart sneller doet kloppen! Na afloop bieden de zusters nazorg en kan men in de Pikanterette (de ‘apotheek’ van de Clinique) terecht voor een persoonlijk recept.

Grasland
Via een koptelefoon en een mp3 speler horen de spelers wanneer ze wat moeten doen en zeggen. Als ze de teksten nazeggen en de aanwijzingen opvolgen, spelen ze samen in een voorstelling van circa vijf minuten, zonder voorbereiding. Grasland is geschikt voor iedereen, van jong tot oud.

Meer info, foto's, filmpjes, recensies: http://www.helden-daden.nl/instant-theater/


Externe links

Bronnen