Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geenaffichegevonden.png

TitelDolhuys kermis
ProducentOPERA2DAY
DisciplineMuziektheater
OnderwerpNederland
Premièredatum21 juni 2012
Seizoen2011/2012, 2012/2013
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: voormalig Nebo-ziekenhuis, 's-Gravenhage.

Bron: Theatercollectie (Adlib)


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:

Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


  Muzikale uitvoering: Jorge López-Escribano, Claudio A. Barduco Ribeiro, Cristian Gutierrez, Catherine Bahn, Ricardo Rodriguez Miranda en Jan Cizmar

  1366976259.jpg


  Over de voorstelling

  Een opname in een top vijf van beste voorstellingen in NRC Handelsblad. En veel geraakte reacties van bezoekers. OPERA2DAY bracht met de Dolhuys Kermis in 2012 en 2013 een eeuwenoude traditie opnieuw tot leven, als verrassend en rakend muziektheater in het voormalige NEBO-ziekenhuis te 's Gravenhage. Het publiek werd gevoerd langs de mooiste en wonderbaarlijkste lamenti uit de decennia rond 1600. Daarbij ontmoetten zij de liefdesmelancholie in Monteverdi's fabuleuze Lamento della nunfo, het humoristische Lamento dell'impotente en nog veel meer tijdens een tocht door het Dolhuys. Rondom de rondtocht was een tentoonstelling te bekijken met onder meer voorwerpen en beeldmateriaal uit de geschiedenis van de psychiatrie, afkomstig van het museum van het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal.

  158a.jpg

  Dol-enthousiaste reacties

  De reacties die de Dolhuys Kermis losmaakte waren overweldigend en enthousiast. In NRC Handelsblad werd de voorstelling gekozen in de top vijf van beste voorstellingen uit 2012 (categorie muziek - de keuze van recensent Floris Don). Eerder verscheen onder de kop 'Verontrustende patiënt kan prachtig zingen', de volgende recensie in deze krant:

  'Tegen betaling naar gekken kijken: voor menig 16de- en 17e-eeuws dolhuis was dit volksvermaak een goede inkomstenbron. Bezoekers konden zich vergapen aan krankzinnigen, verslaafden, en wellicht een enkele melancholiepatiënt. Die melancholici werden door de componisten van hun tijd niettemin serieus genomen, zoals blijkt uit de Dolhuys Kermis van Opera2day, een prachtige mix van locatie- en muziektheater.

  In een luguber voormalig ziekenhuis in Den Haag kom je diverse ‘patiënten’ tegen. Ze lijden aan uiteenlopende syndromen maar kunnen gelukkig prachtig zingen. Zo denkt een van de patiënten dat ze Mary Stuart is, en zwaait ze in haar cel gevaarlijk met de mouwen van haar dwangbuis onder het zingen van Carissimi’s Lamento della regina Maria Stuarda. Op zolder staart een depressieve man naar een hoop puin, terwijl hij een gregoriaans klaaggezang aanheft. En in de bloedbesmeurde keuken zet een vrouw een enorme pot op het vuur. Verontrustend: haar Lamento della madre ebrea verhaalt van een moeder die haar eigen kind wil verorberen.

  74a.jpg

  Eerst goed luisteren, in plaats van meteen op te sluiten. Dat is de moraal van Dolhuys Kermis. Maar OPERA2DAY laat ook zien hoe je met weinig middelen schitterende scènes kunt bouwen. Hoogtepunt is Monteverdi’s Lamento della nimfa, geplaatst in een donkere gang die transformeert tot onderwaterwereld. De sopraan verdrinkt in haar liefdesverdriet, het publiek ook.'

  Volgens Place de l'opera heeft 'In het oude NEBO-ziekenhuis [...] alles wat in de nieuwe locatievoorstelling van OPERA2DAY gebeurt, wat het publiek hoort en ziet, een echtheid die zowel geestig als indringend en beklemmend is.' De Dolhuys Kermis is 'een zeer uitgewerkte locatievoorstelling waarbij alles is gedaan om het publiek te laten voelen en ervaren hoe de confrontatie tussen de ‘normale’ buitenwereld en de waanzin binnen verloopt.'

  Video

  Bronnen