Dolhuys kermis - OPERA2DAY - 2012-06-21
Titel | Dolhuys kermis |
---|---|
Producent | OPERA2DAY |
Discipline | muziektheater |
Onderwerp | Nederland |
Premièredatum | 21 juni 2012 |
Seizoen | 2011/2012, 2012/2013 |
Locatie | Op locatie |
Opmerkingen | Locatie: voormalig Nebo-ziekenhuis, 's-Gravenhage. |
Productierecord (Axiell) | Catalogus Theatercollectie |
Betrokkenen
De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.
Auteurs en makers
NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.
Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
- Auteur: Pim van Alten
- Auteur: René M. Broeders
- Auteur: Serge van Veggel
- Muziek: Claudio Monteverdi
- Muziek: Orazio Vecchi
- Muziek: Antonio Cesti
- Muziek: Fabrizio Fontana
- Muziek: Giacomo Carissimi
- Regie: René M. Broeders
- Regie: Serge van Veggel
- Dramaturgie: Serge van Veggel
- Decor: Dymph Boss
- Decor: Roelof Pothuis
- Decor: Felipe González Cabezas
- Decor: Herbert Janse
- Kostuums: Joost van Wijmen
- Licht: Uri Rapaport
Rolverdeling en uitvoerenden
NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.
Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.
- Dirigent: Hernán Schvartzman
Muzikale uitvoering: Jorge López-Escribano, Claudio A. Barduco Ribeiro, Cristian Gutierrez, Catherine Bahn, Ricardo Rodriguez Miranda en Jan Cizmar
Over de voorstelling
Een opname in een top vijf van beste voorstellingen in NRC Handelsblad. En veel geraakte reacties van bezoekers. OPERA2DAY bracht met de Dolhuys Kermis in 2012 en 2013 een eeuwenoude traditie opnieuw tot leven, als verrassend en rakend muziektheater in het voormalige NEBO-ziekenhuis te 's Gravenhage. Het publiek werd gevoerd langs de mooiste en wonderbaarlijkste lamenti uit de decennia rond 1600. Daarbij ontmoetten zij de liefdesmelancholie in Monteverdi's fabuleuze Lamento della nunfo, het humoristische Lamento dell'impotente en nog veel meer tijdens een tocht door het Dolhuys. Rondom de rondtocht was een tentoonstelling te bekijken met onder meer voorwerpen en beeldmateriaal uit de geschiedenis van de psychiatrie, afkomstig van het museum van het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal.
Dol-enthousiaste reacties
De reacties die de Dolhuys Kermis losmaakte waren overweldigend en enthousiast. In NRC Handelsblad werd de voorstelling gekozen in de top vijf van beste voorstellingen uit 2012 (categorie muziek - de keuze van recensent Floris Don). Eerder verscheen onder de kop 'Verontrustende patiënt kan prachtig zingen', de volgende recensie in deze krant:
'Tegen betaling naar gekken kijken: voor menig 16de- en 17e-eeuws dolhuis was dit volksvermaak een goede inkomstenbron. Bezoekers konden zich vergapen aan krankzinnigen, verslaafden, en wellicht een enkele melancholiepatiënt. Die melancholici werden door de componisten van hun tijd niettemin serieus genomen, zoals blijkt uit de Dolhuys Kermis van Opera2day, een prachtige mix van locatie- en muziektheater.
In een luguber voormalig ziekenhuis in Den Haag kom je diverse ‘patiënten’ tegen. Ze lijden aan uiteenlopende syndromen maar kunnen gelukkig prachtig zingen. Zo denkt een van de patiënten dat ze Mary Stuart is, en zwaait ze in haar cel gevaarlijk met de mouwen van haar dwangbuis onder het zingen van Carissimi’s Lamento della regina Maria Stuarda. Op zolder staart een depressieve man naar een hoop puin, terwijl hij een gregoriaans klaaggezang aanheft. En in de bloedbesmeurde keuken zet een vrouw een enorme pot op het vuur. Verontrustend: haar Lamento della madre ebrea verhaalt van een moeder die haar eigen kind wil verorberen.
Eerst goed luisteren, in plaats van meteen op te sluiten. Dat is de moraal van Dolhuys Kermis. Maar OPERA2DAY laat ook zien hoe je met weinig middelen schitterende scènes kunt bouwen. Hoogtepunt is Monteverdi’s Lamento della nimfa, geplaatst in een donkere gang die transformeert tot onderwaterwereld. De sopraan verdrinkt in haar liefdesverdriet, het publiek ook.'
Volgens Place de l'opera heeft 'In het oude NEBO-ziekenhuis [...] alles wat in de nieuwe locatievoorstelling van OPERA2DAY gebeurt, wat het publiek hoort en ziet, een echtheid die zowel geestig als indringend en beklemmend is.' De Dolhuys Kermis is 'een zeer uitgewerkte locatievoorstelling waarbij alles is gedaan om het publiek te laten voelen en ervaren hoe de confrontatie tussen de ‘normale’ buitenwereld en de waanzin binnen verloopt.'
Video
Bronnen
- Productie
- Auteur Pim van Alten
- Auteur René M. Broeders
- Auteur Serge van Veggel
- Muziek Claudio Monteverdi
- Muziek Orazio Vecchi
- Muziek Antonio Cesti
- Muziek Fabrizio Fontana
- Muziek Giacomo Carissimi
- Regie René M. Broeders
- Regie Serge van Veggel
- Dramaturgie Serge van Veggel
- Decor Dymph Boss
- Decor Roelof Pothuis
- Decor Felipe González Cabezas
- Decor Herbert Janse
- Kostuums Joost van Wijmen
- Licht Uri Rapaport
- Dirigent Hernán Schvartzman
- Uitvoering muziek Jorge López-Escribano
- Uitvoering muziek Claudio A. Barduco Ribeiro
- Uitvoering muziek Cristian Gutierrez
- Uitvoering muziek Catherine Bahn
- Uitvoering muziek Ricardo Rodriguez Miranda
- Uitvoering muziek Jan Cizmar
- PR-fase1
- PR-fase2
- Muziektheater
- Opera
- Seizoen 2011/2012
- Seizoen 2012/2013
- Nederland
- Producties OPERA2DAY
- Premieres Op locatie