Deskundig theatermarketeer met vlijmscherpe tong
Dick Hendriks 1951-2015
Deskundig theatermarketeer met vlijmscherpe tong
On-Nederlands. Zo werden de activiteiten van de vorige week maandag overleden theatermarketeer Dick Hendriks omschreven. Als hoofd planning en marketing en, van 1992 tot 1997, als zakelijk directeur van Het Nationale Ballet was hij al in de jaren zeventig één van de eersten in Nederland die de noodzaak inzagen van actieve, 'vriendelijk- agressieve' benadering van het publiek. Door de verhuizing van de Stadsschouwburg naar Het Muziektheater, in 1986, zag Hendriks zich bovendien voor de taak gesteld een zaal vol te krijgen die twee keer zo groot was.
Het ballet moest dus binnen het blikveld worden gebracht van een breed publiek, dat er van overtuigd moest worden dat deze kunstvorm geen elitair, stoffig reliek was uit vervlogen tijden. Met enorme gedrevenheid, én een voor Nederlandse begrippen ongekend groot marketingbudget, pakte Hendriks de zaken aan, geïnspireerd door Amerikaanse en Britse goeroes op het gebied van kunstmarketing. Er kwamen flitsende abonnementen- en mediacampagnes, flyeracties, direct mail, veel en opvallende posters op driehoeksborden en in tramhuisjes. Het Nationale Ballet kréég zijn dubbele dosis bums on seats.
Hendriks hanteerde een directe, soms prikkelende stijl. Zo luidde een van zijn meest opmerkelijke advertentieteksten “Het Nationale Ballet kan niet zonder condoom” – geïnspireerd door het beschermende 'regenjasje' voor een op de (zwetende) huid gedragen zendmicrofoontje van een danseres. Vaak was zijn uiterlijke presentatie eveneens een tikje provocerend: ooit ontving hij als hoofd marketing zijn premièregasten in een T-shirt met de opdruk 'Fuck The Queen'. Waarbij het woord 'queen' dubbelzinnig mocht worden opgevat. Ook privé leefde en genoot hij groots, waarbij hij risico's niet meed. Regelmatig ging hij racen op het circuit van Zandvoort.
Al werden hier en daar wenkbrauwen opgetrokken, Hendriks werd alom gerespecteerd om zijn expertise, die hem vele bestuursfuncties en diverse gastdocentschappen opleverde. Zelf twijfelde hij evenmin aan zijn deskundigheid, wat regelmatig de oorzaak was van fikse confrontaties met collega's die er andere opvattingen op na hielden – Hendriks stond bekend om zijn scherpe tong en onverbloemde, harde kritiek. Mede daardoor kwam het tot een hevige botsing met artistiek directeur Wayne Eagling. Hendriks' poging het bestuur van HNB te bewegen tot het 'wippen' van Eagling mislukte echter, waarna hij in 1997 zelf het veld moest ruimen.
Sindsdien woonde hij met zijn partner Reuven Voremberg, voormalig balletmeester van HNB, afwisselend in Nederland en Israël. De operatie die hij vorige week in Amsterdam onderging, bleek een te zware aanslag op zijn lichaam.
Francine van der Wiel
Dit artikel is op 12 september 2015 verschenen in NRC Handelsblad