Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDick Hendriks
Geboren31 oktober 1951
Rotterdam
Overleden1 september 2015
Amsterdam


Biografie

Dick Hendriks was bijna 25 jaar in dienst bij Het Nationale Ballet. Hij begon er in 1973 als publiciteitsmedewerker en werd later hoofd planning en marketing. In die functie gaf hij vorm aan de on-Nederlandse campagne waarmee Het Nationale Ballet de overstap van Stadssschouwburg naar het Muziektheater begeleidde. 'Simply The Best in Ballet' en 'De landskampioen' - dat waren de slogans waarmee hij het gezelschap wilde opstoten in de vaart der volkeren. Het Nationale Ballet moest volgens hem in het Muziektheater niet alleen concurreren met andere dans- en theatergezelschappen, maar ook met attracties als Ponypark Slagharen. Op 1 februari 1992 volgde hij Anton Gerritsen op als zakelijk directeur.

Als zodanig werkte hij samen met de in 1991 aangestelde artistiek directeur Wayne Eagling. Tussen hen beiden ontwikkelden zich verschillen van mening over de wijze waarop het gezelschap geleid zou moeten worden, hetgeen leidde tot langdurig ziekteverlof in 1997 en tot zijn definitief vertrek in 1998.

Hendriks maakte als directeur van het Nationale Ballet eveneens deel uit van de directie van het Muziektheater. Een positie, die eveneens in 1998 tot een einde kwam.

Dick Hendriks overleed op 1 september 2015 in Amsterdam. Lees de 'In memoriams' uitgesproken tijdens de uitvaartplechtigheid op 7 september 2015, door zijn voormalige collega's Anton Gerritsen en Truze Lodder.

Theater/Dans

Dick Hendriks was voorts oprichter van een eigen impresariaat voor bijzondere dansvoorstellingen onder de naam Dick Hendriks' enterPRises.

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam Dick Hendriks' enterPRises als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

Lees ook de tekst van het artikel dat Francine van der Wiel schreef in de NRC van 12 september 2015, over de betekenis van Dick Hendriks voor de ballet- en theaterwereld.

Bronnen