Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henry van Ees.jpg

NaamChris van Ees
Volledige naamHenry (Hans Chris) van Ees
Geboortedatum12 juli 1922
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Overlijdensdatum7 juni 1944
Overlijdensplaats Overveen


Chris van Ees is geboren als Henry of Hans van Ees: niet te verwarren met de acteur Henri van Ees 02-02-1883 # 12-10-1954, die ook speelde onder de naam Hans van Ees.
Hij werd aangenomen als leerling-toneelspeler bij Het Residentie Tooneel in Den Haag. Nadat hij in februari 1942 weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer, ging hij werken bij de Veehouderij Centrale.
In oktober 1942 dook Van Ees onder, na weigering om deel te nemen aan de Nederlandse Arbeidsdienst. Hij kreeg financiële steun van het Kunstenaarsverzet.
In 1943 sloot hij zich aan bij het Leids verzet, waar hij contacten onderhield met ambtenaren, onderduikers hielp met vervalste persoonsbewijzen en papieren, en koerierdiensten uitvoerde. In april 1944 was hij betrokken bij een overval op een garage van een lid van de Sicherheitsdienst in Leiden. Ook was hij betrokken bij een overval op een bouwonderneming die voor het Duitse leger werkte, gelegen in Rijswijk.
Op zondagavond 30 april 1944 belde Van Ees, met twee anderen van zijn verzetsgroep aan bij een woning in Rijpwetering, die dienst deed als distributiekantoor. Door de bewoners te gijzelen zou een tweede ploeg de volgende ochtend de kluis kunnen kraken. De kantoorhouder wist echter het wapen van de overvallers te bemachtigen en hen het huis uit te sturen.
Korte tijd later werden zij in Oude Wetering door een Nederlandse marechaussee aangehouden en vastgezet, waarna deze de Sicherheitspolizei in Rotterdam waarschuwde.
Op 6 juni 1944 werden de drie mannen gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

Persoonlijk

Van Ees was ongehuwd. Hij was de zoon van Christiaan van Ees en Sophia Maria Cornelia de Jager. Hij was de neef van Jan van Ees, Annie van Ees en Hans van Ees. Zie voor een visueel overzicht van de familiebanden binnen de familie Van Ees: Stamboom van familie Van Ees.
Zijn laatst bekende adres was de Theresiastraat 116 te Den Haag (Bezuidenhout).
Postuum kreeg hij het Verzetsherdenkingskruis.
Informatie geplaatst op de website van Oorlogsgravenstichting door Jurriaan Wouters op 13 juni 2020.

Theater / Dans

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen waarin Chris van Ees heeft meegespeeld voor zover geregistreerd in de Productiedatabase:
 
Het proces Mary Dugan - N.V. Het Residentie Tooneel - 1940-06-01
Beloof me niets! - N.V. Het Residentie Tooneel - 1940-11-30
Les Romanesques - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-07-06
Een Romantische Liefde - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-07-06
Marieken van Nieumeghen - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-12-06
Parfumerie - N.V. Het Residentie Tooneel - 1941-12-24

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen waarin Chris van Ees heeft meegespeeld voor zover geregistreerd in de Productiedatabase: voorstellingen

Bronnen