Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png

NaamAnthony Jamanika
Geboortedatum8 maart 1958
Geboorteplaats Curaçao
BeroepTheatermaker

Op 26 februari 1978 richtte Jamanika de Teatro Arte ProBa (1978) op, ook bekend als Grupo Comedia Arteproba of Arte Teatral pro Banda Bao. Vanaf het begin van de jaren ’70 werd de behoefte binnen het Curaçaose theater steeds groter om een eigen vorm te ontwikkelen, los van de Nederlandse invloeden. Vanuit het komische volkstheater ontwikkelden Jamanika, net als regisseur Eligio Melfor, zich tot een belangrijke theatermaker. Jamanika en Melfor wisten beide een brug te slaan tussen de volksklasse en het elitaire theaterwereldje.

Een van de belangrijkste met de Grupo verbonden auteurs was Eddie Pieters Heyliger. Samen speelden ze een reeks voorstellingen in scholen en buurtcentra op het platteland. Hierna bespeelden ze het CPA (Centro Pro Arte), later SPA (Sentro Pro Arte), dat op 6 september 1968 werd geopend op Davelaar met plaats voor 700 bezoekers.

In de jaren ’80 en ’90 bleef Jamanika commerciële successen oogsten met zijn volkse komedies, met voorstellingen als Biriña den Come Back (1987), Atami riba dje (1989), Celeste; e paloma blanku (Celeste, de witte duif, circa 1994) en Muhenan pa rumba na 2000 (Vrouwen op weg naar 2000, eind jaren ’90).

In de jaren ’00 heeft Jamanika heeft zijn Arte Proba inmiddels omgedoopt tot Grupo Elouisa, onder welke naam hij ook een tv-kanaal met voor tv geproduceerde theaterstukken leidt. Een van de belangrijkste voorstellingen uit deze periode is Ata! Nos a lubida riba Mai (O jee, we zijn Mai vergeten, 2009).

Vanuit de groep van Jamanika hebben zich verschillende volkstheatergroepen afgesplitst. Pachi Damon, Percey ‘Boskwiri’ Benita en Juny Aniceta zijn enkele theatermakers die bij de Grupo vandaan komen.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

VVLogohome.jpg


Bronnen